En million ringede fra Gmail

Googles nye mulighed for at ringe billigt - eller gratis - til almindelige telefoner kom godt fra start. Men der er tavshed om fremtidsplanerne og kritik af de automatiske telefonlister.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En million opkald blev det til på 24 timer, efter at Google torsdag lod amerikanerne være premieremarked for at kunne ringe til fastnet- og mobilnumre fra deres Gmail-postkonto. Den nye Google Voice-tjeneste gør det resten af året muligt at ringe gratis til USA og Canada og til meget lav pris til andre lande i verden. Google-tjenesten bruger Gmail-postprogrammet som brugerflade. Over 200 millioner har en gratis eller betalt e-postkonto med Gmail. Den nye tjeneste vil gradvis dukke op som mulighed hos alle Gmail-brugere, men Google vil ikke sige noget nærmere om, hvornår og hvor det sker.

Kritik af Google

Men telefontjenesten har fået borgerrettighedsorganisationer på banen. Den australske Privacy Foundation mener således, at Google er gået over stregen. Google har nemlig bygget en telefonliste op til Gmail-brugerne uden at bede om lov. En Google-talsmand understreger, at listen er bygget op ud fra, hvem der regelmæssigt sendes beskeder til. Listen optræder som et faneblad i den chatfunktion, som er indbygget i Gmail. Googles tiltag er i direkte konkurrence med det dansk-svensk opfundne internettelefonprogram Skype, som også gør det muligt at ringe billigt kloden over. Google vil dog holde lavere priser end Skype, er oplægget.