En milliardhandel mellem venner

Den overraskende handel mellem Sallingfondene og A.P. Møller - Mærsk om detailhandelsgruppen Dansk Supermarked er en milliardhandel forhandlet på plads mellem venner.

Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En handel med historiens vingesus over sig, tilsat en erklæring fra både køber og sælger om, at det har været afgørende, at Netto, Føtex, Bilka og Salling-stormagasinerne forbliver på danske hænder. Altså – må man formode – har der kun været en enkelt køber til Mærsk-gruppens 68 procent store aktiepost i Dansk Supermarked.

Men dermed også en handelspris, som er fastsat ud fra flere parametre, hvor historik og følelser også har spillet ind. Helt centralt i denne handel står Mærsk-chefen Nils Smedegaard Andersen. Han er på købers side som fortsættende formand i Dansk Supermarked, han er på sælgers side som topchef i A.P. Møller - Mærsk, og han er på finansieringssiden som yder af et Mærsk-lån til Sallingfondene. Det er mange kasketter at holde styr på. Det er i øvrigt en temmelig kompleks handel, og det er umuligt at vurdere, hvem af de to parter der har gjort den bedste forretning.

Man må dog forvente, at Smedegaard snarest muligt bliver afløst på formandsposten i Dansk Supermarked – sandsynligvis allerede i år – hvis det skal give mening, at Mærsk-toppen skal koncentrere alle kræfter på Esplanaden på de fire kerneforretninger og det femte forretningsben. Det var i øvrigt selvsamme Smedegaard, der for blot få måneder siden kaldte artikler i Berlingske om et frasalg af Dansk Supermarked for misvisende. En nødløgn på et tidspunkt, hvor forhandlingerne givetvis har været meget fremskredne.

Mærsk-Salling-partnerskabet stammer tilbage fra de tidlige 1960ere, hvor den aarhusianske købmand Herman Salling løb Mærsk-stifteren, A.P. Møller, på dørene flere gange. Først da Salling truede med at invitere udenlandske partnere ind i det daværende Jysk Supermarked, slog A.P. Møller til og etablerede fifty-fifty-partnerskabet med den energiske, men også meget enerådende Herman Salling. Det partnerskab kørte helt frem til Herman Sallings død i 2006 ud fra devisen: I passer Jeres forretninger på Esplanaden, og jeg er enerådende i Dansk Supermarked.

På et tidspunkt slog det gnister i Salling-familien mellem Herman Salling og søsteren, som dengang boede i Schweiz. Herman Salling gjorde en masse krumspring for at undgå dividendeudbetaling til søsteren. Det fik den konsekvens, at søsteren i 1980erne satte sin aktiepost i Dansk Supermarked til salg, og det var ved den lejlighed, at Mærsk blev dominerende aktionær med en ejerandel i Dansk Supermarked på 68 procent.

Efter Sallings død ændrede Mærsk-gruppen, dengang ved topchefen Jess Søderberg, lynhurtigt attitude og satte sig tungt på ejerindflydelsen. Allerede dagen efter Sallings død rykkede Mærsk-folkene ind, som det fortælles internt i Dansk Supermarked. Og der blev straks stillet krav. Om ekspansion, om et opgør med Herman Sallings til tider umenneskelige og rå ledelse og i øvrigt en modernisering af hele Dansk Supermarked. Det er den proces, som Nils Smedegaard Andersen har fortsat. Netto i England er solgt fra, der er foretaget et efter Mærsk-gruppens opfattelse nødvendigt skifte på topchefposten, og nu kommer så det frasalg, som der har været spekuleret i igennem mange år.

Det er således forhandlinger mellem Salling-gruppens stærke mand, industrimanden Jens Bjerg Sørensen, og Esplanadens folk ved Nils Smedegaard Andersen, der har været ført i en blanding af benhård business og hensynet til historikken imellem de to forretningspartnere.

Set med Mærsk-øjne løftes ejerforpligtelsen nu af Mærsk-gruppen samtidig med, at der kommer 17 milliarder kroner i kassen til det enorme investeringsprogram, der er på Esplanaden. Det giver mening.

Mere usikkert er det, om Sallingfondene har den energi og den finansielle power, der skal til, for at Dansk Supermarked for alvor kan ekspandere på de internationale markeder. Det er svært at se, at fondene selv har den power, og derfor kan det fremover blive afgørende, at Dansk Supermarked helt eller delvist får nye partnere med ind.

Den opgave er lagt i hænderne på den erfarne 56-årige industrimand, Jens Bjerg Sørensen, i samarbejde med topchefen i Dansk Supermarked, Per Bank. Bjerg Sørensen bliver den helt centrale person som bindeled til Sallingfondene, som i de senere år har ligget i dvale. Det er forbi nu. Det stærke aktive ejerskab er helt og holdent afhængig af de personer, der sidder med ansvaret i fondene.