Én milliard biler i verden i 2020

Antallet af biler i verden stiger markant i disse år. Det er et paradoks, siger sociolog.

Om blot seks år vil der køre én milliard biler rundt i verdens gader. Og i 2050 vil antallet af biler være fordoblet til to milliarder. Her er det tæt traffik i Shanghais gader. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALY SONG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Om blot seks år vil der køre én milliard biler rundt i verdens gader. Og i 2050 vil antallet af biler være fordoblet til to milliarder.

Det viser fremskrivninger fra blandt andet Verdensenergirådet (WEC) ifølge Politiken.

Sociolog Mette Jensen, der er tidligere seniorforsker ved Aarhus Universitet, forklarer, at mennesker har en tendens til at købe en bil, så snart vi har råd til den.

»Bilen er et utroligt paradoks. Overalt er der et ønske i befolkningerne om at begrænse trængsel og CO2-udslip, men hver gang nogen foreslår noget, der begrænser bilerne, falder det til jorden. Så snart vi har råd til biler, køber vi dem,« siger hun til Politiken.

En ny rapport fra Verdensbanken viser, at trafikulykker dræber 1,3 millioner mennesker på verdensplan hvert år - 90 procent i udviklingslandene. Hvis man lægger forureningen oveni, dør mindst 1,5 millioner om året.

I EU var der ifølge Politiken 563 biler per 1.000 indbygger i 2012, i USA var tallet 791, mens der i Danmark var 392 biler per 1.000 indbygger for to år siden.