Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Den første milliard smartphones er nu klar til at kunne bruge det nye og langt mere præcise, europæiske GPS-system, som er på vej.
Ifølge EUs GNSS-agentur (GSA), som er ansvarlig for det globale navigationssatellitsystem Galileo, har antallet af mobiltelefoner, som kan bruge Galileo, netop rundet en milliard.
Den spanske mobilproducent BQ leverede i juli 2016 den første smartphone med Galileo-forbindelse, en Aquaris X5 Plus. I dag findes der 156 forskellige smartphones med den nødvendige chip indbygget, og GSA forventer, at der i 2029 vil være 2,7 milliarder smartphones og diverse smarte produkter som ure i brug med mulighed for en Galileo-forbindelse.
Uafhængigt af USA og langt mere nøjagtigt
Galileo er Europas svar på det amerikanske GPS-system, som de fleste kender fra først bilnavigationssystemer og siden fra deres telefon. Galileo skal sikre uafhængighed af USA og skal samtidig kunne levere langt mere præcise placeringer, nemlig ned til en meters nøjagtighed i den gratis udgave af Galileo og helt ned til en centimeters nøjagtighed i betalingsversionen, som både redningsmyndigheder og f.eks. selvkørende biler og lastbiler har brug for.
Galileo-signalerne er krypterede og dermed sikret mod aflytning.
Man skal ikke installere eller aktivere noget for at bruge Galileo-forbindelsen. Den vil automatisk blive anvendt af de apps, som bruger telefonens geografiske placering.
Det nuværende GPS-system, som for langt de fleste er synonym med ordet »navigation«, bestyres af det amerikanske militær, ganske som det konkurrerende navigationssystem, GLONASS, bestyres af det russiske forsvar.
Stærkt forsinket
Galileo har været stærkt forsinket og har haft en mareridtsagtig økonomi, men i december 2016 blev der tændt for forbindelsen til de første af de planlagte 30 satellitter, som hænger i en højde af 23.222 kilometer fra Jorden og skal være på plads i 2020. Den oprindelige start var planlagt til 2008.
Der er investeret i nærheden af ti milliarder euro eller 75,6 milliarder kroner i opbygningen af Galileo-systemet.
Galileo er opkaldt efter den italienske astronom og matematiker Galileo Galilei (1564-1642) og bestyres af den europæiske rumfartsorganisation ESA.
De første Galileo-satellitter blev sendt op i 2011.