En mia. smartphones klar til det nye GPS

Det europæiske navigationssystem Galileo giver langt mere nøjagtige placeringer end amerikanernes GPS, og nu kan en milliard smartphones bruge det.

I juli 2018 blev en Ariane 5-raket med fire Galileo-satellitter om bord sendt op af den europæiske rumfartsorganisation ESA fra basen i Kourou i Fransk Guyana. arkivfoto: AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: -
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den første milliard smartphones er nu klar til at kunne bruge det nye og langt mere præcise, europæiske GPS-system, som er på vej.

Ifølge EUs GNSS-agentur (GSA), som er ansvarlig for det globale navigationssatellitsystem Galileo, har antallet af mobiltelefoner, som kan bruge Galileo, netop rundet en milliard.

Den spanske mobilproducent BQ leverede i juli 2016 den første smartphone med Galileo-forbindelse, en Aquaris X5 Plus. I dag findes der 156 forskellige smartphones med den nødvendige chip indbygget, og GSA forventer, at der i 2029 vil være 2,7 milliarder smartphones og diverse smarte produkter som ure i brug med mulighed for en Galileo-forbindelse.

Uafhængigt af USA og langt mere nøjagtigt

Galileo er Europas svar på det amerikanske GPS-system, som de fleste kender fra først bilnavigationssystemer og siden fra deres telefon. Galileo skal sikre uafhængighed af USA og skal samtidig kunne levere langt mere præcise placeringer, nemlig ned til en meters nøjagtighed i den gratis udgave af Galileo og helt ned til en centimeters nøjagtighed i betalingsversionen, som både redningsmyndigheder og f.eks. selvkørende biler og lastbiler har brug for.

Galileo-signalerne er krypterede og dermed sikret mod aflytning.

Man skal ikke installere eller aktivere noget for at bruge Galileo-forbindelsen. Den vil automatisk blive anvendt af de apps, som bruger telefonens geografiske placering.

Det nuværende GPS-system, som for langt de fleste er synonym med ordet »navigation«, bestyres af det amerikanske militær, ganske som det konkurrerende navigationssystem, GLONASS, bestyres af det russiske forsvar.

Stærkt forsinket

Galileo har været stærkt forsinket og har haft en mareridtsagtig økonomi, men i december 2016 blev der tændt for forbindelsen til de første af de planlagte 30 satellitter, som hænger i en højde af 23.222 kilometer fra Jorden og skal være på plads i 2020. Den oprindelige start var planlagt til 2008.

Der er investeret i nærheden af ti milliarder euro eller 75,6 milliarder kroner i opbygningen af Galileo-systemet.

Galileo er opkaldt efter den italienske astronom og matematiker Galileo Galilei (1564-1642) og bestyres af den europæiske rumfartsorganisation ESA.

De første Galileo-satellitter blev sendt op i 2011.