En mand med passionen for pensionen

Lars Ellehave-Andersen, koncerndirektør i PFA, har siden sin studentereksamen brugt stort set hele sit arbejdsliv i pensionsbranchen.

Lars Ellehave-Andersen har gennem den seneste tid skullet forsvare PFA i flere sammenhænge. PR-foto Fold sammen
Læs mere
Foto: Jakob Dall

I løbet af de seneste uger har PFAs koncerndirektør Lars Ellehave-Andersen haft mere at se til end normalt. Den – i offentligheden – relativt ubeskrevne pensions-direktør er kommet i søgelyset.

Først var der sagen om brugen af reklamebureauet Umwelt, hvor den nu fratrådte topchef Henrik Heidebys søn var medejer og Lars Ellehave-Andersen havde en central rolle. Efterfølgende sagen om at PFA muligvis har misinformeret Finanstilsynet om sine garantede afkast på den såkaldte kundekapital.

Han har loyalt forsvaret sin virksomhed, og selv om enhver direktør naturligvis ville gøre det samme, forsvarer Lars Ellehave-Andersen måske sin virksomhed med en særlig fornemmelse i kroppen.

For snart 30 år siden tog PFA ham nemlig under sine vinger og sikrede, at han i dag befinder sig i toppen af den danske pensionsbranche – og det til trods for, at han interesserer sig mere for salg end for finans.

Student med salg i blodet

Lars Ellehave-Andersen er vokset op i Toksværd ved Næstved. Faderen var mekaniker og moderen frisør, og den unge Lars fik sin studentereksamen fra Næstved Gymnasium i midten af 80erne.

Allerede året efter blev han ansat i PFA Pension som elev, hvor han blev i de følgende otte år og støt og roligt arbejdede sig op i hierarkiet. Her fik han opbygget den viden om kommercielle forhold i pensionsbranchen, som mange i dag betegner som hans kernekompetence, og som også var årsagen til, at han i midten af 90erne kom til PensionDanmark som salgsdirektør. Han etablerede i det job et stort netværk til arbejdsmarkedets parter, og i slutningen af 90erne var han desuden med til at udvikle Pensionsinfo.dk.

»Man taler om, at grunden til, at han ikke sidder i den allerøverste direktørstol, er, at han ikke har en formel uddannelse, og mest er den lune sælgertype fremfor den klassiske finansmand med det kølige overblik og stærke finansielle kompetencer,« siger en kilde.

Lars Ellehave-Andersen har da heller ikke lagt skjul på, at han ikke er kandidat til topposten i PFA netop af samme årsag.

Med blik for ledelse

Den manglende formelle uddannelsesbaggrund har dog ikke forhindret ham i at dyrke det boglige undervejs i sin karriere.

I løbet af nullerne tog han en MBA i forandringsledelse på Aarhus Universitet, og efterfølgende har han flere gange udtalt sig om ledelse i danske medier, ligesom han blogger om emnet i JyllandsPosten.

Lars Ellehave-Andersen er en ivrig golfspiller, hvilket han især ynder at dyrke på ferier rundt om i Europa. Han har tre børn og bor i dag på Østerbro i København med sin kæreste.