Én mand koster Norwegian 100 millioner

Maj måneds arbejdsfaglige turbulens koster dyrt for lavpriskæmpen Norwegian. Konflikten mellem ledelse og kabinepersonale, der førte til en arbejdsnedlæggelse fra en enkelt ansat, tærer på kvartalsregnskabet.

Norwegians kabinepersonale mødtes i maj under konflikten med ledelsen med fagforeningen Parat på AirPub i Kastrup. Strejkevarslet blev afblæst, men alligevel koster striden selskabet dyrt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Temperaturen i de kabiner, kabinepersonalet arbejder i, er altid kølig. Men luften mellem dem og ledelsen i Norwegian var i maj ikke bare køligere - den var iskold.
Og nu viser konsekvenserne sig.

Den konflikt, der i årets femte måned truede med at sende det ekspanderende luftfartsselskab ud i en storstrejke, endte med at koste Norwegian 100 millioner norske kroner. Det viser det seneste kvartalsregnskab.Konflikten mellem kabinepersonalet og ledelsen brød ud i lys lue i april, men langt ind i maj måned var der stor usikkerhed om, hvorvidt en storstrejke ville lamme selskabet. Til sidst afblæstes konflikten dog, da kabinepersonalets fagforening, norske Parat, indgik en ny overenskomst med ledelsen. Derved fastholdt de danske og norske stewarder og stewardesser samme vilkår, selvom de er blevet splittet op i hvert sit underselskab. En beslutning, der ellers var den direkte årsag til striden.Konflikten var dermed allerede kulmineret to uger før, da en enkelt norsk ansat ud af omkring 1000 medarbejdere valgte at nedlægge arbejdet. I en kommentar til dagens dårlige kvartalsresultat, hvor Norwegian samlet går ud med et underskud på 137 millioner norske kroner før skat, siger topchef Bjørn Kjos, at »både indleje af fly og Parats »enmandsstrejke« påvirker desværre resultatet i alt for stor grad.«Konflikten betød da også stor usikkerhed for Norwegians passagerer, og flere valgte i stedet ærkerivalen SAS som flyselskab i maj.

I hele kvartalet oplevede Norwegian dog stor passagervækst, særligt båret af virksomhedens satsning på langruter til USA. 6,4 millioner passagerer fløj med selskabet i andet kvartal, en stigning på 900.000 i forhold til samme kvartal året før. Omsætningen endte på 5,043 milliarder norske kroner.