En kvittering på 4,50 kroner kan få uoverskuelige konsekvenser for Uber

En britisk skatteadvokat vil have en momskvittering på 56 pence fra Uber. Hvis han får den, kan det koste Uber flere milliarder i momsafgifter til den britiske stat.

Jolyon Maughams tur i køretur i London var kun på ganske få kilometer, men den kan blive en ualmindelig dyr for Uber. Fold sammen
Læs mere
Foto: Toby Melville
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De seneste måneder er kørselstjenesten Uber gået fra den ene problematiske sag til den anden. På overfladen kan Ubers seneste problem synes ualmindeligt lille: En momskvittering på 56 pence, hvilket svarer til omtrent 4 kroner og 50 øre.

På trods af det lille beløb kan kvitteringen ende med at få uoverskuelige konsekvenser for Uber i Storbritannien, skriver Financial Times. Problemet lyder sådan her:

Den britiske skatteadvokat Jolyon Maugham kørte en tur med en Uber-chauffør fra sit kontor for at møde en kunde et andet sted i London. Turen kostede ham 54 kroner. Hr Maugham kræver, at Uber giver ham en momskvittering på 4,50 kroner, så han kan få momsen refunderet hos de britiske skattemyndigheder, da der var tale om en arbejdsrelateret udgift.

Det vil Uber ikke. Som i resten af verden hævder Uber UK, at de blot er en platform for samkørsel og ikke i sig selv en serviceleverandør. Derfor skal de ikke betale indsamle moms eller udstede kvitteringer, lyder argumentet fra Uber. Selskabet fastholder, at det er chaufførens egen opgave at opkræve moms, hvilket den enkelte chauffør kun er forpligtet til, hvis chaufføren tjener mere end 718.000 kroner om året.

Jolyon Maugham har nu taget Uber i retten, hvor han kan vinde de 4,50 kroner plus sagens omkostninger på 4.760 kroner. Sagens kan dog have langt større konsekvenser for Uber. Taber de, kan det ende med at koste selskabet milliarder af kroner i Storbritannien.

Sagen om den lille kvittering vil formentlig danne præcedens, og de britiske skattemyndigheder kan kræve, at Uber betaler momsafgifter for alle deres køreture de seneste fire år, hvis Jolyon Maugham får ret.

»Det er meget sandsynligt, at det vil løbe op i 1 milliard pund (8,5 milliarder kroner, red.),« siger Jolyon Maugham til Financial Times.

Han driver The Good Law Project, der advokerer for, at store tech-selskaber som Amazon, Google - og altså Uber - skal betale langt mere i skat i Europa, end de gør i dag. Maugham har gennem en crowdfunding-kampagne indsamlet næsten 1 million kroner til at føre sagen. Cirka 20 procent af donationerne kommer fra en organisation, som er forbundet til den klassiske taxibranche i London. De mener, at Uber har urimelige konkurrencefordele.

De britiske skattemyndigheder afviser at kommentere sagen, men fortæller, at de tager enhver sag om manglende momsregistrering ekstremt seriøst.