En kø af støtte til Apple mod FBI

Konkurrenterne har på stribe indleveret støtteerklæringer til Apples kamp mod at blive tvunget til at låse en krypteret, beslaglagt iPhone-telefon op for forbundspolitiets efterforskere.

Mens slagsmålet kører i retten mellem Apple og FBI, har den juridiske komité i Repræsentanternes Hus indkaldt de to parter til at fortælle om deres synspunkter. Her ses de reserverede stole til FBIs direktør og Apples juridiske direktør. Arkivfoto: Shawn Thew, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: SHAWN THEW
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Apples konkurrenter står nu nærmest i kø for at yde opbakning i den spektakulære sag, hvor iPhone- og iPad-producenten nægter at følge en domstols krav om, at Apple skal hjælpe forbundspolitiet FBI med at trænge ind på en beslaglagt men krypteret mobiltelefon.

Google, Microsoft, Facebook, Amazon, Twitter, Cisco, Mozilla, Snapchat, Dropbox, LindkedIn, AirBnB og den amerikanske telegigant AT&T er alle blandt de mange internet- og teleselskaber, der har meddelt retten, at de støtter Apple i sagen mod det amerikanske justitsministeriums krav om, at Apple for at omgå krypteringsmekanismen skal lave en ny udgave af sit mobilstyresystem iOS, hvor alle sikkerhedsfunktionerne var slået fra, og lægge den på den beslaglagte telefon som en opdatering, så FBIs efterforskere kan få adgang til dens data.

Apple: Det er for farligt

Telefonen, en iPhone 5C, blev beslaglagt, da politiet skød og dræbte dens ejer og hans kone, efter at parret 2. december 2015 havde begået en massakre i byen San Bernardino i Californien og dræbt 14 mennesker samt såret 22 andre. Siden har FBI forgæves forsøgt at trænge ind i telefonen.

Krypteringsfunktionen koder alle data, som ligger på telefonen eller tavle-PCen, så ingen har mulighed for at få adgang til dem eller åbne dem, hvis ikke de kender det rigtige kodeord. I samme øjeblik kodeordet tastes korrekt ind, afkrypteres alle data på et splitsekund. For brugeren er der ingen forskel mellem at taste en normal låsekode og en krypteringskode ind.

Apple nægter at følge dommerkendelsen med henvisning til, at det er en farlig vej og bringer alle kunderne i fare for, at også hackere kan trænge ind, og har derfor appelleret sagen. Den skal for senere i denne måned, og derfor melder alle teknologigiganterne nu deres støtte ud til Apple. Også en række borgerrettighedsorganisationer bakker Apple op, ligesom Salihin Kondoker, hvis kone Annies blev såret under massakren, er enig i Apples frygt for, at den software, som justitsministeriet ønsker fra Apple i denne sag, kan bruges til at bryde ind i millioner af andre telefoner.

»Jeg mener, at privatliv er vigtigt, og at Apple skal holde fast på sin beslutning. Hverken jeg eller min kone ønsker at lade vores børn vokse op i en verden, hvor privatliv kan byttes med sikkerhed,« siger han.

Ikke en men 15 telefoner

Seks andre pårørende til ofrene for angrebet i San Bernardino indsendte torsdag en erklæring til retten om, at de går imod Apple i sagen. De fremhæver, at der er udstedt en gyldig dommerkendelse, og at »man har ikke ret til privatlivets frem for at begå en forbrydelse«. De pårørende siger også, at Apple »regelmæssigt ændrer sine systemer« for at tilpasse dem krav fra den kinesiske regering.

Justitsministeriet og FBI har hele tiden fastholdt, at Apple kun skal skaffe adgang til denne ene telefon, men i sidste uge kom det frem, at ministeriet siden oktober har anlagt 15 sager mod Apple for at få låst telefoner op.

Tidligere på ugen besluttede en dommer i Brooklyn i New York at afvise et af disse krav med henvisning til, at den lovbestemmelse, som myndighederne bruger som begrundelse, slet ikke kan anvendes i denne sammenhæng.

Selv om Amazon også har bakket Apple op, har internetgiganten i det stille fjernet muligheden for at kryptere alle data på selskabets Fire-tavle-PCer med den begrundelse, at kun få kunder brugte den. Amazon selv er gået stille med dørene, men privatlivsforkæmpere og flere brugere kritiserer skridtet. Ifølge Amazon-talsmand Robin Handaly blev krypteringsfunktionen fjernet i efteråret, da det nye styresystem, Fire OS 5, blev lanceret.

LÆS MERE