»En kedelig måde at bruge friværdi«

Det bliver sværere og sværere at få råd til grundskylden, fremhæver Aksel Olsen, der bor i Hørsholm. Han har sammen med sin kone netop solgt deres hus i Hørsholm, hvor de betaler 40.000 kroner om året i grundskyld.

Aksel Olsen og hans kone har valgt at sælge deres 171 kvadratmeter store hus i Hørsholm, hvor der skal betales 40.000 kroner om året i grundskyld. Nu flytter de til et rækkehus, hvor grundskylden er mindre. Foto: Uffe Weng Fold sammen
Læs mere

Grundskylden tager godt fat i Aksel Olsen og hans kones økonomi, og derfor er de blandt de tusinder af pensionister, der har udnyttet muligheden for at indefryse den. Parret har netop solgt deres 171 kvadratmeter store hus i Hørsholm og flytter til et rækkehus i samme by. Først og fremmest fordi de ikke længere har tid til at holde den store have, som folder sig ud på den 1.200 kvadratmeter store grund.

Men ved at flytte over i rækkehuset får familien også en mindre grundskyld, og det glæder Aksel Olsen sig til. Deres nuværende hus er blevet solgt for lidt over fire millioner kroner, og der er udskudt grundskyld for knap 400.000 kroner, som nu skal betales.

Aksel Olsen gik på pension tilbage i 1997, og hans pension i dag er på samme niveau som dengang. Hans kone arbejder stadig med eget regnskabsfirma, men knap så meget som tidligere.

Boligskatterne på huset i Hørsholm er på 60.000 kroner om året i alt. Heraf er de 20.000 kroner ejendomsværdiskat, mens de 40.000 kroner er grundskyld, som Aksel Olsen begyndte at indefryse for 15 år siden.

»Det var for at få noget mere likviditet. Det var ikke noget, vi var tvunget til at gøre, men det lettede klart på økonomien. Min pension er ikke blevet reguleret, siden jeg trak mig tilbage, men det er en kedelig måde at bruge friværdien i huset på. Det er rimeligt mange penge, vi indtil nu har betalt i ejendomsskatter,« siger Aksel Olsen, der regner med, at boligskatten udgør omkring 15 procent af hans indkomst.

»Egentlig burde vi være flyttet ind i en andelsbolig, så havde vi været fri af ejendomsværdiskatten og grundskylden. Men vi kunne ikke finde noget,« siger Aksel Olsen.

Tror ikke på politikerne

Han fremhæver, at hele spørgsmålet om grundskylden, og om man skal indefryse eller ej, bliver diskuteret meget blandt de ligesindede i Hørsholm.

»I det nye hus bliver grundskylden omkring to tredjedele af det, vi betaler nu. Og det er nogle høje renter, man betaler af de indefrosne ejendomsskatter. Derfor fravælger vi at indefryse ejendomsskatterne,« siger Aksel Olsen.

Han tror ikke, at den ophedede debat om skat på arbejde og boligskatten her i valgkampen ender med, at landets pensionister kommer til at slippe lettere i skat på hverken den ene eller anden måde.

»Det er de arbejdstagende, som skal have nedsættelser af skatten. Det er ikke pensionisterne. Jeg har ingen tillid til, at der kommer nogen ændringer af systemet for vores vedkommende,« siger Aksel Olsen.