En havkat i hyttefadet bliver trækplaster ved EXPO Real

Mangen en ejendomsinvestor vil nok se den venstreorienterede professor og nobelprisvinder Joseph Stiglitz som fjenden. Men han er en mand med sine meningers mod, så der er om ikke andet udsigt til en oplevelse, når han holder oplæg ved ejendomsmessen EXPO Real i München.

Joseph Stiglitz er professor og nobelprisvinder. Foto: Wikimedia Commons Fold sammen
Læs mere

Ejendomsskatter til at finansiere infrastruktur, flere afgifter og markant mere offentlig regulering. Det er ikke just den slags, der står højest på den typiske ejendomsinvestors politiske ønskeseddel.

Men det er, hvad den amerikanske professor og nobelprisvinder i økonomi Joseph Stiglitz har agiteret for gennem hele sin karriere – og om tre måneder bliver han et af hovednavnene på talerlisten, når den store ejendomsmesse EXPO Real løber af stablen i München.

»Der er behov for stærkere normer og en mere klar forståelse af, hvad der er acceptabelt, og hvad der ikke er. Der skal være stærkere love og regulering, som sikrer, at de, som agerer på en måde, der ikke er konsistent med disse normer, bliver holdt ansvarlige,« som Joseph Stiglitz i 2013 sammenfattede sine holdninger.

Ordene faldt i en artikel om Etiopien – et af de utallige emner med social og politisk kant, Stiglitz har involveret sig i.

Sent gennembrud

Især i kølvandet på finanskrisen har Stiglitz vundet genklang hos politiske beslutningstagere, som har reageret på de bitre erfaringer fra krisen med en heftig buket af regulering af især den finansielle sektor. De senere års fokus på stigende ulighed i den vestlige verden har også fået mange økonomer og politikere til at tage hans arbejde op.

Men hverken årene eller medgangen har rundet kanterne eller dæmpet kamplysten hos den nu 74-årige professor. Så sent som i 2015 rådede han f.eks. den canadiske regering til at brandbeskatte ejerboliger for på den måde at dæmpe prisstigningerne og holde udenlandske investorer ude af markedet.

Samme år blandede han sig også i fløjkrigen i britiske Labour, og han var blandt dem, der anbefalede Jeremy Corbyn som partileder. Det var mens, det endnu var en gængs antagelse, at denne socialist af den klassiske skole ikke ville have en kinamands chance for at vinde regeringsmagten – en antagelse, der er blødt noget op efter parlamentsvalget i juni.

På det faglige plan er den mest væsentlige af Stiglitz’ meritter hans arbejde med den såkaldte asymmetriske information – det, som også udløste nobelprisen i 2001.

Hans indsats i den henseende har været at eftervise, at markeder ikke som udgangspunkt fungerer perfekt, bortset fra nogle afgrænsede og veldefinerede fejlkilder. Det er omvendt, argumenter han: Som udgangspunkt vil markederne skævvride samfundsøkonomien og fordelingen af goderne.

Eller, som han fyndigt har udtrykt det: »Når Adam Smiths berømte usynlige hånd ikke kan observeres, er det fordi den slet ikke findes.«

Politisk rådgiver

Det synes især at være det med fordelingen, der har optaget Stiglitz, og hans budskaber rummer en flydende overgang fra økonomifaglige til politiske pointer.

Dette afspejler sig også i hans karriere. Foruden talrige forskningsmæssige stillinger ved fornemme universiteter har han i flere omgange optrådt som politisk rådgiver, blandt andet for de seneste demokratiske præsidenter, Clinton og Obama.

Men i begge tilfælde har han også holdt ryggen fri til at kritisere præsidenterne, og den kritik er kommet fra venstre. Når han støttede Corbyn i 2015, var det således med direkte reference til, at både Blairs New Labour i Storbritannien og ’The Clintonites’ i USA havde været store skuffelser i og med, at de havde givet plads til større ulighed.

På EXPO Real, der i år bliver afholdt d. 4.-6. oktober, optræder Stiglitz i en række af såkaldte ’masterminds’. Og hans høje begavelse sætter ingen spørgsmålstegn ved.

Om han også har ret i sine politiske og økonomiske standpunkter er en anden sag. Han vil næppe finde mange meningsfæller blandt de forsamlede ejendomsfolk i München. Men der er heller ikke udsigt til, at debatten bliver kedelig.