En god vinder taber med tårer

Morten Lund ville som en moderne Robin Hood tage kampen op med de etablerede aviser. Han svor kamp til det sidste for at få Nyhedsavisen op at flyve, men måtte i går lukke den med tårer i øjnene.

Foto: Jan Jørgensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg giver ALDRIG op – om jeg så skal ende som ham Monty Python-ridderen, der råber og skriger, selvom han har mistet begge ben.«

Sådan lød det i en pressemeddelelse fra Morten Lund for lidt over en måned siden.

I går måtte Morten Lund alligevel erkende, at kampen er slut, da han meddelte, at avisen lukker.

Det var blot otte måneder efter, at serie-iværksætteren Morten Lund sammen med Morten Wagner købte 51 pct. af Dagsbruns Media – og dermed fik kontrollen over Nyhedsavisen.

Når Nyhedsavisen blev så vigtigt et projekt for Morten Lund, at han i går stod foran medarbejderne med tårer i øjnene, skyldes det, at investeringen fik aktiveret et Robin Hood-gen. Morten Lund elsker at udfordre de store spillere i en branche, og det var også kampen mod de gamle statsmonopoler, der i sin tid fik Morten Lund til at gå ind i Skype.

»De etablerede medier grinede af ham, og det provokerede ham og gav ham blod på tanden. David og Goliat-tanken har appelleret til ham. Og så har han selvfølgelig samtidig set, at hvis Nyhedsavisen fungerede, ville det blive en god forretning,« siger Morten Wagner.

Morten Wagner og Morten Lund har kendt hinanden i ti år både gennem arbejde og privat. Morten Lund er serieiværksætter og blev kendt i medierne for at have investeret i Skype, der blev solgt til eBay. Morten Wagner er bl.a. kendt for internetsiderne Dating.dk og Arto.dk. Sammen skulle de to få Nyhedsavisen til at flyve.

Igangsætter
Venner og forretningspartnere fremhæver Morten Lund som en igangsætter og idemager, men understreger samtidig, at han ikke er god til at føre projekterne ud i livet. Det skal han have andre til.

»Morten Lund kan godt være lidt rainmanagtig. De ting, der har hans interesse, har hans fulde opmærksomhed. Alt andet kan være svær at få ham i tale om. Det er ikke ham, der er nede i detaljerne og driver virksomheden. Nyhedsavisen har haft hans fulde opmærksomhed. Han har troet fuldt og fast på det helt til sidst,« siger Tommy Ahlers, direktør for ZYB. Han kender også Morten Lund i et blandingsfelt mellem venskab og forretning. Morten Lund har bl.a. været rådgiver for ZYB.

Et blik på Morten Lunds egen blog på hjemmesiden www.lundxy.com, lader ingen tvivl tilbage om, at Nyhedsavisen har været hans hjertebarn.

»Jeg har været igennem et helvede med Nyhedsavisen denne sommer, for medier skriver om medier med en lidenskab, der langt overgår virksomhedens størrelse,« skriver han i indledningen til en to uger gammel blog om, hvordan Berlingske Tidende taber penge. Bloggen afsluttes med ordene »Længe leve Nyhedsavisen.«

Bloggen er fyldt med bandeord, slang og udråbstegn. Morten Lund er kendt for sin uformelle stil. Han tropper gerne op til forretningsmøder i klip-klapper og forhandler gerne pr. sms.

Selve aftalen om at investere i Nyhedsavisen indgik Morten Lund sammen med partneren Morten Wagner kl. 1.40 om morgenen på værtshuset Rio Bravo.

»Jakkesæt og formaliteter er ikke Morten Lund. Han kunne indgå en aftale på bagsiden af en campingvogn. hvis det skulle være, Det er meget Morten Lund’sk at ringe kl. ti om aftenen og råbe, at det simpelthen bare er for vildt, og at jeg må komme med det samme,« siger Morten Wagner.

Forhandlede ved to borde
Han forklarer, at da han indgik aftalen med Morten Lund, vandrede Morten Lund frem og tilbage mellem to borde. For ved et andet sted sad islændingene fra Baugur, som han sideløbende forhandlede med.

»Første gang jeg mødte ham, kom jeg til at sige, at han opførte sig, som om han lige havde taget en bane kokain ude i baglokalet. Han udstråler en masse energi og virker en smule manisk. Han får andre iværksættere til at ligne revisorer,« siger Nikolaj Nyholm, direktør i IT-virksomheden Polar Rose. Som mange andre kender Nikolaj Nyholm Morten Lund både som ven og som investeringspartner.

Morten Lund læste engang økonomi på Odense Universitet, men droppede ud i 1991 for at blive iværksætter. Han har siden da investeret i et utal af virksomheder. I 2003 investerede han 50.000 euro i Skype, der blev solgt for 25 mia. kr. til e-Bay.

I 2006 udnævnte Computerworld ham til den 17. rigeste IT-mand i Danmark med en anslået formue på 100 mio. kr. Men hvor meget der nu er tilbage til Morten Lund og familien, der tæller fire børn, må journalisten og læseren gætte sig til. På et medarbejdermøde skulle Morten Lund efter sigende have sagt, at han alene denne sommer har tabt 35 mio. kr. på Nyhedsavisen.

»Morten Lund er meget large og meget gavmild. Men nogle gange kommer han til at love mere, end han kan holde, og det skaber fra tid til anden noget badwill,« siger Nikolaj Nyholm.

Morten Lunds hjemmeside lader ingen tvivl tilbage om, at dette var en kamp, han gerne ville have vundet Der stod ganske kort:

»Fuck – I had to stop my paper – I hate, Hate, HATE to loose.«