En gennemsnitlig webside fylder nu mere end Doom

Større billedfiler og mere Javascript er med til at puste mange hjemmesider op, så gennemsnittet nu er på 2,3 megabyte.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere

I gennemsnit skal der nu hentes mere end 2,3 megabyte ned, når man indlæser en hjemmeside. Det svarer til størrelsen på installationsfilen af 3D-skydespilsklassikeren Doom, påpeger blogger Ronan Cremin.

Det skriver Version2.

Tallet kommer fra HTTP archive, og det er først og fremmest billedfiler, der fylder, men også forskellige scripts, skrifttyper og video er med til at trække gennemsnittet op.

Gennemsnitsstørrelsen er fordoblet på cirka tre år, og over en femårige periode har væksten været nærmest lineær.

Helt enkle er tallene dog ikke, for der er nogle ekstremt tunge sider, som trækker gennemsnittet op, så en typisk side vil være mindre, påpeger Google-udvikler Ilya Grigorik i et blogindlæg. Det betyder dog ikke, at webudviklerne kan ånde lettet op, for hans pointe er, at nogle få tunge desktop-sider rykker så meget ved gennemsnittet for desktop-siderne, at mobilsiderne ser lette ud til sammenligning.

Reelt set trækkes desktopsiderne ned af de meget tunge sider, og både mobilsiderne og desktopudgaverne bliver tungere i forhold til tidligere.

For brugerne betyder de større sider en oplevelse af potentielt længere svartider og større dataforbrug.

Det er dog muligt at reducere antallet af bytes, der skal leveres. For de ti mest besøgte sider er størrelsen faldet over de seneste år, påpeger Ronan Cremin i sit blogindlæg.

Da billeder er det, der fylder mest, er det også her, der er mest at hente. Det kan eksempelvis ske ved at skalere billederne på serveren i stedet for at sende et billede i højeste opløsning til browseren og så lade den skalere det.

Her kan mange hjemmesider få en hjælpende hånd fra eksempelvis Wordpress 4.4 og Drupal 8, der begge indeholder moduler til sende den passende billedstørrelse til brugeren.

Deltag i debatten på Version2.dk