En enkelt solcelleansøger kan tage livet af støtteordning

Ifølge EnergiWatch står en enkel ansøger bag den massive vækst i ansøgninger til offentlig solcellestøtte.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et enkelt solcelleprojekt står tilsyneladende for langt den største andel af den vækst i ansøgningerne til offentlige støttekroner, som har fået energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) til at varsle et hasteindgreb mod støtteordningen.

Ifølge EnergiWatch står en enkelt projektmager bag 90 procent af de megawatt, der er søgt støttekroner til.

Manden bag de store solcelleplaner er Anders Ztorm, direktør i selskabet Solenergi Danmark. Han har ifølge EnergiWatch i løbet af 2016 oprettet mere end 40 selskaber til at varetage investeringerne.

Det kan blive til et tocifret milliardbeløb, hvilket umiddelbart kan lyde af meget for et selskab, der er stiftet for få år siden med selskabskapital på 518.000 kroner. Men det afviser Anders Ztorm.

- Vi har investorer, der er interesseret i det. Vi har tilsagn, siger Anders Ztorm til EnergiWatch.

Ministeren vil gribe ind over for den såkaldte 40/60-støtteordning, som har eksisteret siden 1999, og som giver mulighed for at søge om støtte til nye solcelleanlæg.

Det sker, fordi der pludselig er kommet ansøgninger for cirka 4500 MW. Til sammenligning er der i Danmark i dag installeret solceller med en samlet effekt på cirka 790 MW.

- Vi står i en kritisk situation. Uden hasteindgrebet vil der ske en ukontrolleret og uplanlagt udbygning af solceller i Danmark svarende til et areal større end Samsø, siger ministeren i en pressemeddelelse.

Ministreret vurderer på forhånd, at det vil koste danske elforbrugere cirka 11 milliarder kroner i øget PSO-afgift, hvis ansøgninger til alle 4500 MW bliver godkendt.

60/40-solcelleordningen har hidtil tiltrukket begrænset interesse. I starten af april var der blot etableret solceller svarende til 2,6 MW på ordningen. Forventningen var, at der ville være udbygge solcelleanlæg til 60 MW frem mod 2020.

Der er allerede givet tilsagn til en mindre del af de 4500 MW. De ansøgninger vil derfor ikke blive omfattet af et lovindgreb.