En Budweiser er ikke bare en Budweiser

Bryggerigigant får ikke ret til at sælge amerikanske Budweiser-øl i hele EU. Et tjekkisk bryggeri har nemlig ret til navnet i nogle medlemslande.

"Øl er øl - og omvendt," sagde humoristen Robert Storm Petersen. Men en Buweiser er ikke nødvendigvis en Budweiser Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En Budweiser-øl i Danmark har amerikanske aner, mens en Budweiser-øl i Tyskland kommer fra Tjekkiet. Sådan er det i dag, og sådan skal det blive ved med at være.

Det mener den næsthøjeste instans ved EU's domstol, som i den seneste kendelse i en årelang tjekkisk-amerikansk ølstrid fastslår, at den amerikanske Budweiser-øl ikke kan gøre krav på navnet i hele EU.

Tilbage i 1996 forsøgte det amerikanske bryggeri Anheuser-Busch, som sidste år blev opkøbt af belgiske InBev og dermed blev verdens største bryggeri, at tage patent på Budweiser-navnet i hele EU. Det blev afvist, fordi det tjekkiske bryggeri Budejovicky Budvar allerede havde registreret sine "Budweiser Budvar"-øl i visse lande - deriblandt Tyskland. Og det er den beslutning, som Retten i Første Instans ved EF-Domstolen nu stadfæstet.

Den belgisk-amerikanske bryggerigigant har dog nationale patenter på det eftertragtede Budweiser-varemærke i 23 af EU's 27 lande, men i Tyskland må man fortsat nøjes med navnet "Anheuser-Busch Bud".

I Danmark fik Anheuser-Busch i 1998 Østre Landsrets ord for retten til at sælge en "Budweiser".

Kendelsen fra Retten i Første Instans kan ankes til EF-Domstolens svar på den danske Højesteret.

/ritzau/