En automat med to millioner bøger

Google har frigivet to millioner bøger fra sin digitale bogsamling til print-on-demand. Den såkaldte Espresso Book Machine kan printe bøger i løbet af fem minutter.

Søgegiganten Google er kommet i modvind med sit gigantprojekt Google Books, hvor selskabet ønsker at skabe et enormt bibliotek med en stor del af verdens bøger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Søgegiganten Google er kommet i modvind med sit gigantprojekt Google Books, hvor selskabet ønsker at skabe et enormt bibliotek med en stor del af verdens bøger. Kritikere mener, at det giver selskabet alt for stor magt. Måske kan det mildne kritikerne lidt, at Google nu har frigivet to millioner bøger fra Google Books-samlingen til print on demand.

Der er tale om værker, som er udgivet inden 1923 og derfor ikke længere er beskyttet af copyright i USA. Google har underskrevet en aftale med Books on Demand, som vil tilbyde bøgerne gennem sin Espresso Book Machine. Det er en form for ”automat til bøger”, hvor man kan få printet bøger op til 300 sider inkl. omslag på fem minutter.

Ideen er, at virksomheder, organisationer og myndigheder kan købe eller lease maskinen (den koster omkring en halv million kroner) og stille den op på offentlige steder, hvor publikum så kan vælge bogen i en menu og få den printet ud.

En af de første maskiner med direkte adgang til Google Books skal opstilles i Harvard Book Store. Det er meget passende, for en stor del af de digitale bøger kommer netop fra Harvard-universitetets samling. Der er også opstillet automater i Australien, Canada, Storbritannien og sågar én i det historiske Bibliotheca Alexandrina i Ægypten.

De færdige bøger skal koste omkring otte dollar, hvoraf én dollar går til Google, og én dollar går til Books on Demand. Selve printomkostningerne skulle ligge på tre dollar. Google vil donere pengene til en fond for digitaliseringsprojekter. Google Books har scannet omkring 10 millioner bøger, men de fleste er omfattet af copyright og kan ikke distribueres frit.

Kilde: Futurezone