En af fem stemte digitalt om overenskomst

16 procent benyttede muligheden for at sætte kryds via Internet, da de skulle stemme om overenskomsten. Politikerne er stadig ikke meget for at slippe digitale valgmuligheder løs.

Sådan har vi stemt i mange, mange år: På en trykt stemmeseddel på papir. Nu kommer der digitale valg ind ad bagdøren. Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Mens politikerne drøfter, om tiden snart er moden til at lade folk stemme digitalt ved kommende valg, er andre i fuld gang.

Ved afstemningen om den nye overenskomst var der for første gang mulighed for at stemme digitalt.

»Det var en succes. 16 procent valgte det. Det er flot, når det er første gang, så det går jeg ud fra, at vi vil gentage. Det var uproblematisk og fungerede fuldstændigt anonymt og tilfredsstillende. Det var en sjov oplevelse, og vi fik resultatet hurtigere end ellers,« siger forbundssekretær Per H. Madsen fra Dansk Metals organisationssekretariat, til Business.dk.

Frit valg

Socialdemokraterne stillede i fredags i Folketinget forslag om at indføre digitale valg snarest. Det har flere kommuner tidligere afprøvet på unge- og ældreområdet men har fået nej fra både de daværende indenrigs- og videnskabsministre til at fortsætte.

Medlemmerne af FOA, Dansk Elforbund og Dansk Metal kunne alle vælge at bruge den traditionelle stemmeseddel, som kom ind ad døren. Men muligheden var også at ringe stemmen ind over telefonen, som når man anvender Skats tast-selv-service, eller sætte sig ved computeren og give sig ja eller nej.

»Et digitalt valg behøver nemlig ikke at være et gigantisk skridt fra det gammeldags system til et helt papirløst system. Man skal lige have brugerne med undervejs - og sikkerheden. Om nogle år er vi alle sikkert klar til at gøre det mere e-agtigt - og så forsvinder papiret nok. Så får folk i stedet en PDF-fil tilsendt med en beskrivelse af, hvad de skal gøre,« forudser administrerende direktør Lars Kirstein Andersen fra Strålfors, som både sælger print og kuvertering og har stået for den digitale overenskomstafstemning.

Hurtigere resultat

Han mener nemlig ikke, at man kun skal tilbyde at kunne stemme via en netside.

»Borgerne kan selv bestemme, hvordan de vil stemme. Det sikrer, at de faktisk stemmer hurtigt. De brevstemmer, der kommer på papir, scanner vi ind og afleverer i digital form. En revisor validerer resultatet, så det er godkendt, når det afleveres. Derfor kunne vi allerede mandag klokken 18 aflevere overenskomstresultatet, selv om afstemningen først sluttede klokken 12,« siger Lars Kirstein Andersen.

Også flere energiselskaber og forsikringsselskaber anvender digitale valg.