Emil fra Lønnebergs mor slås om millioner

Forfatteren Astrid Lindgren er, flere år efter sin død, blevet midtpunkt i en intens strid om misbrug af hendes elskede figurer og betaling af royalty. Dom ventes i retssag om få uger.

Astrid Lindgren-frimærke Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHELE TANTUSSI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Havde Emil fra Lønneberg været en virkelig person, var han nok løbet ud i værkstedet og fundet et af sine fine træ-geværer frem fra gemmerne.

For Emils forfattermor, den svenske forfatter Astrid Lindgren, er, flere år efter sin død, røget ud i et gevaldigt juridisk slagsmål om misbrug af de elskede figurer, fra Pippi Lindstrømpe til Emil fra Lønneberg, og om betaling af royalty for figurerne.

Ifølge det svenske telegrambureau TT, ventes der indenfor få uger dom i en sag, som Astrid Lindgrens arvinger har anlagt mod mediekæmpen Bonniers selskab SF.


 

Bonnier har, ifølge Astrid Lindgreens efterkommere, sendt produkter på markedet, som Astrid Lindgren aldrig ville have accepteret, herunder en julecd, hvor Emil og Pippi synger. Samtidig mener Astrid Lindgrens efterkommere, at Bonnier skylder en håndfuld millioner fra ikke betalt royalty.

Og det er ingen lille forretning, som Astrid Lindgren efterlod sig ved sin død i 2002. Rettighederne til de elskede figurer sender hvert år millioner ned i kassen i selskabet, som Astrid Lindgrens arvinger i dag kontrollerer. Måske det er derfra, at Pippi får sine uundværlige guldmønter?