Elselskaberne går i kødet på TDC

Fiberselskabet ComX kommer i klemme i elselskabernes fælles front mod TDC. Men ejeren, Finn Helmer, er klar til at opgive ComX til alliancen.

ComX vil ophøre med at eksistere som selvstændigt brand, hvis Finn Helmer smider sin ejerandel ind i elselskabernes fusions-planer. Og det er Finn Helmer åben overfor Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter flere år med knaldrøde tal på bundlinjen, slår elselskaberne nu aktiviteterne sammen i en fælles kamp mod hovedfjenden TDC. Elselskaberne vil etablere en fælles internet- og TV-udbyder, som får den eksklusive ret til at tilbyde internet-, TV-og telefonitjenester på de tusindevis af kilometer fiberkabler, som elselskaberne har rullet ud de senere år.

En del af recepten er, at elselskaberne nu vil lukke deres net for alle andre udbydere end deres egne og samkøre en hel stribe aktiviteter, som de ellers tidligere har kørt hver især. Det gælder markedsføring, kundeservice og en række andre ting. De lukkede net er et delvist nyt fænomen. Mens nogle fibernet har været lukkede i årevis, har andre været åbne for konkurrerende udbydere. Eksempelvis har DONGs nu TDC-ejede fibernet i det nordsjællandske været helt åbent, og DONGs fiberkunder har derfor kunnet vælge mellem en hel stribe udbydere - for eksempel Dansk Bredbånd og Telenor.

Lukket net


Men det er slut nu. Fremover får kun elselskabernes eget ny-stiftede selskab adgang til fiberkablerne - og alle konkurrenter, der kan smides ud, bliver det, forklarer Kim Frimer, der er adm. direktør hos Energi Randers og en af de varmeste fortalere for et tættere samarbejde mellem elselskaberne.

Rent teknisk er det selskaberne Smile og Profiber, der i forvejen var ejet af en række elselskaber, der slås sammen til et nystiftet selskab, der har ialt 15 elselskaber i ejerkredsen. Dansk Bredbånd er imidlertid ikke med - og det et ComX heller ikke.

For nylig erkendte ComX-direktør, Finn Helmer, overfor Berlingske Business, at ComX ville have en udfordring, hvis elselskberne lukkede deres net uden at ComX kom med i alliancen. Selskabet har godt 25 procent af sine kunder via Syd Energis kabler - mens de resterende 75 procent får internet-tjenester via ComX egne fibre i det storkøbenhavnske område.

Skulle være gjort noget før


"Vi er meget fortrøstningsfulde over for dette samarbejde. I bagklogskabens lys, burde vi jo nok have gjort det noget før. Men nogle ting skal jo modnes over tid," siger Kim Frimer. Han forklarer, at alliancen fortsat ligger i forhandlinger med Dansk Bredbånd om at komme med - men at eventuelle forhandlinger med ComX fortsat ligger ude i fremtiden.

Hos ComX er direktør og ejer Finn Helmer klar til at tage end omend meget nær svingom med det nye fusionerede selskab, som elselskaberne endnu ikke har navngivet. Finn Helmer, der blev mangemillionær da han omkring årtusindeskiftet solgte Giga til Intel, købte for få år siden det dengang nødlidende ComX, og påbegyndte en turnaround for selskabet, som ganske snart ville have resulteret i sorte tal og positiv drift hos ComX.

Med tabet af de 25 procent af kunderne, der forsvinder fordi Syd Energi har valgt at deltage i alliancen, er breakeven rykket længere ud i fremtiden. Til gengæld er han klar til at opgive ComX som selvstændig virksomhed mod at overage en del af det nye selskab.

Klar til at opgive ComX


"Vi kan sagtens klare os uden eleselskaberne. Men vi vil gerne være med. Og jeg er klar til at lade ComX være en del af fusionen, mod at jeg får en ejerandel af det nye selskab. Vi mener jo faktisk, at vi har noget at bydre på - vi ligger i et smørhul her i København, og vi er blandt de dygtigste til at drive fibernet i Danmark," siger Finn Helmer. Han understreger dog, at der endnu ikke er konkrete forhandlinger med elselskaberne.

Det er endnu uvist, hvad det nye selskab kommer til at hedde - eller hvilke produkter de kommer til at tilbyde og til hvilke priser. Ifølge Kim Frimer er ambitionen dog at lægge sig prismæssigt på niveau med TDC - og så i øvrigt bare tilbyde bedre produkter end TDC selv kan.

Flere analytikere har længe råbt op om, at det er tvingende nødvendigt med konsolidering blandt elselskaberne - og for forrige solgte DONG så deres nordsjællandske fibernet til TDC, efter at have nedskrevet værdien af det med over 660 millioner kroner. DONGs net var - ifølge TDC-chef Henrik Poulsen - blandt de mest attraktive, og på trods af det, lykkedes det altså aldrig for DONG at lave det til en god forretning.

Også udfordret i luften


Selv om elselskabernes fiberoptiske satsninger kan tilbyde overlegne hastigheder og båndbredder, er selskaberne pressede ikke blot af TDC, men også af udviklingen på mobilnettene. Her hæves grænsen hele tiden for, hvad er er teknisk muligt - og danskerne har indtil videre flået mobilt bredbånd ned fra hylderne. Mobilselskaberne øger hele tiden hastigheden på det mobile bredbånd, og de kommende år vil nettene blive opgraderet til LTE-teknologien, der kan tilbyde endnu mere båndbredde og større hastigheder end tilfældet er i dag.

Samtidig har det TDC-ejede Yousee stor succes med at tilbyde bredbånd på de gamle COAX-kabler, som er bygget til TV-signaler til landets kabel-TV-kunder