Elselskaber kan presse Telenor og Telia ud

Danskerne er klar til at skifte til internet, TV og telefoni fra elselskaberne, nu hvor de har spillet ud med lynhurtige forbindelser til små priser. Det kan få Telenor og Telia til at sælge deres internetforretninger i Danmark, mener en ekspert.

Foto: Søren Svendsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Elselskabernes fremstød med billige priser på høje internethastigheder kan betyde, at to af de store nordiske spillere - Telia og Telenor - sælger deres bredbåndsforretninger i Danmark og takker af.

Det vil ifølge en ekspert på området blive en mulig konsekvens af, at elselskaberne sidste mandag begyndte det fælles salg af lynhurtige fibernetforbindelser til danske hjem, hvorigennem de - i direkte konkurrence med navnlig TDC - leverer internet, TV og telefoni.


Danskerne sparer

»Elselskabernes fejl var, at de troede, at de kunne tage en god pris for en god hastighed. Men danskerne er unikke. De går gerne i fire lavprismarkeder for at spare penge, og tilsvarende gør de blandt teleselskaberne. Danskerne foretrak altså at betale en lavere pris for at få en lavere hastighed. Men med de 99 kroner, som elselskaberne tager for en internetforbindelse på 15 megabit i sekundet både ind og ud af huset, vil det ændre sig. Dette er et prispunkt, hvor folk faktisk vil flytte over til fiberforbindelser,« siger Poul Ernst Jessen, aktieanalytiker i Danske Bank på teleområdet igennem mange år.

Voldsomt pres

De traditionelle udbydere af internetforbindelser via telefonnettet (såkaldt DSL) vil nu få hovedpine, fordi det overskud, som de hidtil har haft, presses voldsomt af priskonkurrencen.

»Telenor og Telia vil få problemer og måske blive presset ud. De har ikke den volumen, der skal til i en priskonkurrence. I dag kan man til fast meget billig pris få mobilt bredbånd. Det vil give en meget hård konkurrence, og det kan betyde, at Telenor og Telia vil sælge deres DSL-service i Danmark og trække sig ud,« sagde Poul Ernst Jessen på Bredbåndsdagene i Bella Center i København i går - arrangementet er telebranchens svar på Roskilde Festivalen.


Elselskaberne har i det små siden 2003 forsøgt at gå TDC i bedene. Til dato er antallet af tilsluttede kunder dog beskedent. Derfor er 15 elselskaber gået sammen i et fælles salgsselskab.