Elselskaber: Intet superbredbånd til København

København bliver hægtet af udviklingen, fordi TDC ikke vil lukke de danske elselskaber ind i hovedstadsområdet og sælge langt hurtigere internetforbindelser, end TDC selv leverer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»I Danmark står vi over for en omvendt, digital kløft. København blive blive ladt ude af højhastighedsområdet. Der vil nemlig ikke være virkelig højhastighed i København, hvis det står til TDC.«

Den kontante melding langede den administrerende direktør for elselskabernes fælles salgsselskab Waoo, Anders B. Christjansen, ud på førstedagen af Bredbåndsdagene i Bella Center - telebranchens svar på Roskilde Festivalen. Angrebet er rettet mod TDC, Danmarks største teleselskab, som Waoo mener lægger hindringer i vejen for, at andre kan komme til at levere danskerne højere hastigheder på deres netforbindelse.

De skal være på dupperne

Waoo er 15 danske elselskabers fælles satsning på at levere Internet, TV og telefoni gennem et stadig mere udbygget optisk fibernet. Hovedkonkurrenten er TDC, som i november 2009 købte DONGs fibernet i Nord- og Østsjælland for 425 millioner kroner og dermed forhindrede, at elselskabernes satsning kan blive landsdækkende. I stedet må elselskaberne købe sig ind på TDCs net, og de to parter har mildt sagt være uenige om, hvad prisen for det skal være.

»Det er kritisk vigtigt, at vi har en reguleringsmyndighed, der er på dupperne, så hele samfundet får adgang til højhastighed og ikke kun dele af landet. Man skal regulere de gamle statsmonopoler, så der kommer mere konkurrence,« sagde han.

TDC: Vi dækker behovet

TDCs strategidirektør, Eva Berneke, mener ikke, at der mangler infrastruktur i dagens Danmark.

»Vi har bredbånd til det behov, der er i dag. Hvad der mangler, er intelligent brug af disse tjenester,« sagde hun og efterlyste, at det offentlige efterspørger tjenester som f.eks. videokonferencer. Hun slog fast, at TDC hvert år investerer 3,5 milliarder kroner i infrastruktur hvert år.

»Det gør vi i fibernet, mobilt bredbånd, kabel-TV-net. Vi er nok dem, der investerer mest i infrastruktur i Danmark i dag,« lød beskeden til elselskaberne.

IT- og Telestyrelsen, som er Danmarks øverste telemyndighed, forventes snart at træffe endelig afgørelse af, til hvilken pris TDC skal åbne for sine net, så konkurrenterne kan leje sig ind, på samme måde som de i dag lejer sig ind på fastnettet, hvis de ønsker at sælge fastnet til kunder i områder, hvor de ikke selv har et telenet.

Bedre varedeklaration

Anders Christjansen fra Waoo slog også til lyd for en bedre varedeklaration på internetforbindelserne i Danmark.

»Der skal en bedre varedeklaration på internetforbindelserne herhjemme. Telebranchen har et image, der ligger på højde med brugtvognsforhandlere. Vi skal levere, hvad vi har lovet kunderne, altså de hastigheder, som de betaler for,« sagde han.