Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
De danske energiselskaber har ifølge brancheforeningen Dansk Energi siden 2005 brugt 7,5 milliarder på at lægge kabler for at kunne konkurrere med især teleselskaberne ved at tilbyde kunderne hurtigere netforbindelser, skriver Børsen. Alene Sydenergi investerede sidste år en milliard kroner i kabler.
Politisk kritik
Det rejser imidlertid ny politisk kritik af, at pengene kunne være brugt anderledes.
»Man bør evaluere sagen i dag, for det er penge fra elkunder landet over, der bliver brugt til disse investeringer. Man kan diskutere, om pengene kunne bruges bedre på noget andet,« siger teleordfører Ole Hækkerup fra Socialdemokraterne til avisen.
Også Dansk Folkeparti er kritisk.
50.000 kroner pr. kunde
I alt har 150.000 danske hjem nu fået fiberforbindelse. Det er 30.000 flere end ved årsskiftet, men i forhold til investeringerne udgør det 50.000 kroner pr. kunde.
Elselskaberne er kommet under pres. Dels falder priserne på netforbindelser betragteligt, dels har især mobilt bredbånd (dataforbindelse via mobilnettet fra enten en avanceret mobiltelefon eller en bærbar PC) taget kraftigt af det seneste år, og anslået sælges der 18.000-20.000 mobile bredbåndsforbindelser i Danmark om måneden.
Første selskab solgt
Det første af de 14 bredbåndsselskaber under elselskaberne, Midtvest Bredbånd, gik i betalingsstandsning 9. januar og har netop solgt sine 11.000 kundeforhold til det norske bredbåndsselskab Lyse, som nu skal levere TV m.m. De seks midt- og vestjyske elselskaber, som ejer Midtvest Bredbånd, vil bevare selve nettet.
DONG Energy (det tidligere NESA) har sat sit fibernet til salg via FIH Erhvervsbank efter at have nedskrevet dets værdi med 152 millioner kroner.