Elselskaber glade for indgreb mod TDC

»Der skal noget til at kæmpe mod den dominerende telekæmpe,« siger direktøren for elselskabernes fiberselskab, som glæder sig over, at myndighederne nu vil bestemme priserne.

Anders Christjansen, direktør for elselskabernes fælles selskab Waoo, er glad for IT- og Telestyrelsens indgreb. Foto: Waoo Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Hvis vi skal bruge de priser, som TDC for nylig sendte os, vil vore omkostninger blive fordoblet. Så vi hilser det selvfølgelig meget velkomment, at IT- og Telestyrelsen nu griber ind.«

Sådan siger Anders Christjansen, administrerende direktør for de danske elselskabers fælles bredbåndsselskab, Waoo, efter at de danske telemyndigheder tidligere torsdag besluttede at ville regulere, hvilke priser TDC kan tage af sine konkurrenter.

IT- og Telestyrelsen vil regulere TDCs fibernet på samme måde, som TDCs fastnet og kabel-TV-net reguleres i dag. Det skal ifølge styrelsen sikre, at de priser, som TDC tager for at leje forbindelser til konkurrenterne, ikke er urimeligt høje.

Helt naturligt at gribe ind

»Det er ganske naturligt, at IT- og Telestyrelsen griber ind. TDC er det mest dominerende teleselskab på sit hjemmemarked i hele Europa, så dominerende, at de skal lukke deres net op. Hvis det stod til TDC, var vi jo ikke en konkurrent til dem. Det, at vi er på markedet, betyder, at de reagerer, som de gør. De vil selvfølgelig gerne bevare deres dominerende rolle i Danmark og den unikt dominerende rolle i Europa,« siger Anders Christjansen.

Fibernetteknologien bruges til at levere lynhurtige internetforbindelser samt TV og telefoni via lysoptiske kabler. Langt de fleste danske netforbindelser etableres fortsat via det TDC-ejede og landsdækkende fastnet. Her kan alle leverandører købe sig adgang, hvis de skal levere en forbindelse i et område, hvor de ikke selv har eget net. Derfor er 15 elselskaber gået sammen i Waoo, der en overgang hed Company X.

Nødt til at samle kræfterne

TDC siger til Business.dk, at elselskabernes net nu er det eneste herhjemme, der ikke er reguleret. Hvad siger du til det?

»Det er ganske naturligt, at vi vælger at samle kræfterne for at skabe skala og økonomi. Der skal noget til at kæmpe mod den dominerende telekæmpe,« siger Anders Christjansen.

Men jeres net er vel ikke åbent?

»Vi er gatekeeper på vort net og ønsker at nå den størst mulige skala. Derfor arbejder vi sammen som Waoo på tværs af selskaberne.«

Men vil I være interesseret i at bruge TDCs net, afhængig af hvad prisen lander på?

»Vi er helt bestemt interesseret i at komme ind. Vi har kunder på nettet i København i dag, som vi fortsat gerne vil servicere, men når prisen fordobles, er det ikke interessant,« siger han.

TDC købte i november DONG Energys fibernet i Nord- og Østsjælland.