Elselskaber går sammen mod TDC

Fælles navn og fælles indhold skal sikre flere Internet-, TV- og telefonkunder på de lynhurtige fibernet.

De danske elselskaber ventes snart at fortælle omverdenen, at de er enedes om at arbejde tæt sammen for at bryde TDCs monopol. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks største teleselskab, TDC, får nu for alvor kamp til stregen, efter at de danske elselskaber mandag besluttede at gå i fælles front under fælles navn for at få flere husstande til at købe bredbånd fra dem.

Ifølge Computerworld besluttede elselskaberne på et møde mandag aften at udfordre TDC ved at arbejde tæt sammen, så de kan tilbyde samme indhold overalt i landet og kan markedsføre tilbuddene massivt.

»Et skridt i den rigtige retning«

I flere år har iagttagere undret sig over, at de enkelte elselskaber arbejdede isoleret i deres eget område på at lægge lysoptiske fiberkabler i jorden for derigennem at kunne tilbyde Internet, TV og telefoni til privatkunderne i direkte konkurrence med især TDC, som via ejerskabet af det danske telefonnet sidder på størstedelen af de danske bredbåndsforbindelser.

»Det er et skridt i den rigtige retning. Indtil videre har de fejlet totalt, fordi de ikke har forstået, at det her er en industri, hvor det drejer sig om stordriftsfordele og lave omkostninger,« siger aktieanalytiker Poul Ernst Jessen fra Danske Bank, som gennem mange år har fulgt telebranchen tæt, til Computerworld.

Størrelsen skal udnyttes

Ved at stå sammen vil elselskaberne kunne presse f.eks. TV-leverandørerne til bedre aftaler, sådan som de store teleselskaber - TDC, Telia og Telenor - i dag udnytter deres størrelse i Norden til at opnå bedre priser. Det har været vanskeligere, når elselskaberne stod alene med så små kundetal, som de har i øjeblikket.

Tidligere TDC-direktør og nuværende administrerende direktør for Energi Randers, Kim Frimer, bekræfter over for avisen, at »vi arbejder p.t. på at få lavet et samarbejde, som kan hjælpe os med at skaffe nogle stordriftsfordele.«

Samarbejdet er dog endnu ikke blevet officielt meldt ud.

150.000 hjem har fiberforbindelser

I øjeblikket har 150.000 danske hjem aftaler med elselskaberne om at få Internet, TV og/eller telefoni leveret herfra. Yderligere 30.000 har skrevet under og venter på at blive koblet på. Til sammenligning har TDC omkring 1,5 millioner TV-kunder.

I alt 14 danske elselskaber er i gang med at etablere fibernet.