Elon Musks solcelle-revolution sidder allerede i Dragør

Under stor mediebevågenhed lancerede Tesla for et par uger siden sine nye solcelletage. Den løsning sidder dog allerede på en række tage i Danmark

Under stor mediebevågenhed lancerede Tesla for et par uger siden sine nye solcelletage. Den løsning sidder dog allerede på en række tage i Dragør. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er svært at se, hvis ikke man ved det, men Leena Liljedahl har faktisk solceller på sit tag. Den uddannede biolog bor med sin mand og deres fire børn i et hus i Dragør, som de overtog for ni år siden, og allerede fra dag ét stod det klar, at det gamle eternittags dage var talte. Nu har familien et sort tag i skiffereternit, hvor en lille glansforskel afslører, at der gemmer sig solceller iblandt.

Leena Liljedahl kalder sig selv lidt af en idealist i forhold til bæredygtighed, men hvis ­ikke solcellerne havde været integreret i taget, havde familien ikke fået dem.

»Jeg synes, de gamle solcellekasser ser forfærdelige ud. Jeg kan ikke forstå, at man arkitektonisk kan lave noget, der er så grimt,« ­siger Leena Liljedahl. »Prismæssigt koster vores løsning mere end et almindeligt tag, men det har ikke været dyrere for os, end hvis vi skulle have ikkeintegrerede sol­celler.«

Samme vision

De integrerede solceller får meget opmærksomhed for tiden. Det skyldes ikke mindst, at Teslas karismatiske topchef Elon Musk præsenterede en hel ­kollektion af de skjulte anlæg på Wisteria ­Lane, der bedst er kendt som kulissen til underholdningsserien Desperate Housewives.

Selv om reaktionen fra flere medier fra ­meget begejstret, så er integrerede solceller faktisk ikke nogen nyhed i Danmark. Her ­installerer virksomheden Gaia Solar allerede de integrerede solcellerløsninger.

»Man må sige, at Musk har lidt større marketingmuskler, end vi har, men visionen er helt den samme,« siger adm. direktør i Gaia Solar, Sigurd Leth. »Vi er stadig i de tidlige ­dage, men vi mærker klart interessen, når folk ser, at man faktisk kan lave det rigtig flot.«

Netop æstetikken har været en hæmsko tidligere i solcelleverden, fortæller Sigurd Leth.

»Jeg kan godt love dig for, at der ikke er mange arkitekter, der vil smide de gamle, klodsede solceller på taget. Det har været en stor bremse på markedet, og det er også derfor, vi tror så meget på de integrerede solceller,« ­siger han.

Nye løsninger

Et integreret solcelletag koster omkring 2.500 kr. per kvadratmeter alt efter materiale. Det skal modsvares af omkring 600 per kvm. for eternittag og omkring 1.200-1.800 kr. for tegltag. Priserne på solceller falder dog med betragtelig fart, og det er en af ­kerneårsagerne til, at det amerikanske energiministerium forventer, at slutbrugere vil ­installere 77 gigawatt solceller frem mod 2040. Det svarer til over fem gange Danmarks nuværende elproduktionskapacitet.

Herhjemme er trenden dog ikke entydig, forklarer Signe Kongebro, der er partner hos Henning Larsen Architects og leder af firmaet bæredygtighedsafdeling.

»I Danmark spørger kunderne ikke efter solceller, som den primære løsning. Jeg tror, at det mangler popularitet i Danmark, fordi mange løsninger er grimme og uintegrerede. De helt integrerede løsninger, som Elon Musk også har præsenteret, skal man være lidt avanceret i sit designbehov, før man vælger,« siger Signe Kongebro. »Men jeg tror, det kommer med Apple-generationen, når man får fat i et yngre publikum, der sætter pris på design og integrerede løsninger.«

For nu har Leena Liljedahl de solceller, som familien skal bruge. Men de fire kilowatttimer, som lige nu sidder på taget i Dragør kunne godt blive til dobbelt så meget, hvis et andet af Elon Musks projekter, et husstandsbatteri, bliver billigere.

»Batterierne er bare ikke gode nok i dag. Det vil være en for stor investering i forhold til, hvad vi får ud af det. Men jeg håber, at det ser bedre ud om ti år, for så kunne vi godt finde på at maksimere på solceller,« siger Leena ­Liljedahl.

Se vidoen, hvor Elon Musk præsenterer sine solcelletagsten herunder