Elon Musk efter kæmpe Tesla-underskud: »Jeg har været virkelig deprimeret«

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Foto: LUCY NICHOLSON. Tesla-stifter, Elon Musk, præsenterede onsdag aften det hidtil største underskud i et kvartal for den amerikanske koncern.
Læs mere
Fold sammen

Godmorgen,

Lego-arvingen Thomas Kirk Kristiansen er blevet politianmeldt, vindmøllekæmpen Siemens er kommet i modvind og nye oplysninger punkterer Danske Banks forklaring.

Kort sagt: Der er flere betændte sager på tapetet i dagens nyhedsoverblik, og først lægger vi ud med en om Tesla.

1
Tesla præsenterer et kæmpe underskud

Elon Musk, manden bag Tesla og Space X, har stadig ikke fundet ud af, hvordan han overvinder »et produktionshelvede«, der truer elbilproducentens levedygtighed.

Det stod klart, da Tesla offentliggjorde sit kvartalsregnskab sent onsdag aften, der viste et underskud i tredje kvartal på 619 mio. dollar svarende til næsten fire mia. kr. Det er det hidtil største underskud i et kvartal for den amerikanske koncern, skriver Bloomberg.

Over en halv million kunder har forudbestilt Teslas nye Model 3, den billige 'folkevogn', og betalt et depositum på 1.000 dollar. Hidtil er det dog kun medarbejdere og nære venner fra selskabet, der har fået deres nye bil.

Det skyldes, at Tesla blot har været i stand til at producere 260 Model 3-køretøjer siden sommer. Tidligere blev det anslået, at produktionen ville være 1.500, altså næsten seks gange så mange.

»Jeg skal fortælle jer, at jeg har været virkelig deprimeret for tre til fire uger siden,« sagde Elon Musk under en telefonkonference for analytikere onsdag.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Lego-arving politianmeldt for spionage

Lego-kronprins Thomas Kirk Kristiansen og investeringsselskabet Kirkbi Invest er blevet politianmeldt for misbrug, plagiering og spionage i en sag om milliardbyggeri. Det skriver Børsen (artiklen kræver abonnement).

Det er folkene bag planerne om at bygge Nordens største højhus og forlystelsespark i Københavns Nordhavn, H.C. Andersen Adventure Tower & Park, HCAAT, der har meldt sagen til politiet.

De mener, at Thomas Kirk Kristiansens selskab, Great Northern A/S, og Kirkbi Invest har misbrugt fortrolig viden om HCAAT-projektet ved at byde ind med et lignende højhusprojekt over for Københavns Kommune.

Tilbage i 2015 mødtes adm. direktør Kurt Immanuel Pedersen fra H.C. Andersen Adventure Tower & Park med Kirkbi Invest, der overvejede at kaste penge i projektet, der ventes at løbe op i 6,5 mia. kr. Parterne underskrev en fortrolighedsaftale, men enige om en endelig aftale blev de aldrig.

Kirkbi afviser, at der er sket noget ulovligt eller angribeligt i det hele taget.

3
Danske Bank hjalp lyssky kunder med at skjule mulig hvidvask

Sagen om Danske Banks mulige involvering i hvidvask tager nu en ny drejning. Hidtil har Danske Banks topchef, Thomas F. Borgen, blot erkendt, at den estiske filial ikke havde styr på hvidvaskkontrollen, men nye oplysninger punkterer den forklaring.

Et internt brev, som Berlingske er kommet i besiddelse af, viser, at ansatte i Danske Bank aktivt hjalp lyssky kunder med at skjule sig for myndighederne. Af brevet fremgår det bl.a., at Lars Mørch og Robert Endersby fra den absolutte topledelse i banken, var bekendt med ulovlighederne allerede i 2014.

»Jeg kan ikke tolke det på anden måde, end at banken har været fuldt vidende om, hvad der er foregået og dermed må have vidst, at banken efter al sandsynlighed må have medvirket til hvidvask eller anden økonomisk kriminalitet,« siger Jakob Dedenroth Bernhoft, ekspert i hvidvaskreglerne.

Læs hele den opsigtsvækkende historie i Berlingske her (kræver abonnement).

Business anbefaler

4
Stor nervøsitet blandt ansatte i Siemens-Gamesa

Gennem det seneste år har der været stor uro hos Siemens-Gamesa, der har omkring 6.600 ansatte i Danmark. Vindmøllevirksomheden har måttet tage afsked med 1.000 kolleger på blot otte måneder.

Siden årets begyndelse er aktiekursen faldet 37 pct., og udfordringerne er vokset i de seneste uger, hvor man har udskudt sin kapitalmarkedsdag og samtidigt mistet tre direktører – heriblandt danske Michael Hannibal.

Torben Andersen, der er faglig sekretær i 3F Midtjylland, mener, at der er en berettiget nervøsitet blandt dem, som arbejder hos Siemens-Gamesa.

»Jeg kan godt forstå, hvis nogen frygter en fyrings­runde, men det gør jeg ikke,« siger Torben Andersen til Berlingske, der tror, at de værste fyringer er tilendebragt.

Det skal investorerne holde øje med

Nordeas investeringsstrateg, Andreas Østerheden, har hjulpet med at udpege de tre ting, som investorerne særligt skal holde et vågent øje med i dag:

 • I starten af dagen vil investorerne få tyske arbejdsløshedstal og de endelige erhvervstillidstal fra eurozonen. Sidstnævnte ligger på et rigtigt pænt niveau, og forventningen er, at de skal holde niveauet. Morgenens handel vil formentlig ikke være præget af de store stigninger, vi har set den forgangne uge, og vi forventer, at europæiske aktier åbner i negativt territorium. Dermed følger den blandede stemning på de amerikanske og asiatiske børser i aftes og nat.
 • Omkring frokosttid får vi dagens store begivenhed, nemlig rentebeslutningen fra den britiske centralbank, Bank of England. Her vil vi få mere information fra centralbanken, som forventes at hæve renten.
 • Sidst, men ikke mindst, vil vi få regnskabsaflæggelser, og med godt 65 pct. af de amerikanske regnskaber i hus, kan vi efterhånden begynde at konkludere på regnskabssæsonen, som ser rigtig fin ud. Det er værd at bemærke, at IT-giganten Apple kommer med regnskab i dag.

Det sker ellers i dag

 • Kl. 07.00: Carsberg kommer med regnskab for tredje kvartal 2017.
 • Kl. 07.30: Danske Bank kommer med regnskab for månederne juli, august og september.
 • Kl. 08.00: Høreapparats- og headsetkoncernen GN Store Nord kommer med regnskab for årets tredje kvartal.
 • Kl. 08.00: Danmarks Statistik offentligør antallet af arbejdsløse i september.
 • Kl. 12:00: Medicoselskabet Coloplast kommer med regnskab for fjerde kvartal 2016/17.
 • Kl. 16:00 Nationalbanken oplyser om Danmarks valutareserve i oktober.
 • USAs præsident, Donald Trump, annoncerer en ny amerikansk centralbankdirektør.

Det sker på markederne

De asiatiske aktier ligger stærkt blandet torsdag morgen. Investorerne evaluerer den amerikanske centralbanks erklæring efter det pengepolitiske møde, der blev afsluttet sent onsdag, og øjnene rettes nu mod den formelle udnævnelse af den næste chef for centralbanken, Federal Reserve.

 • Nikkei 225 i Japan: +0,1 pct.
 • Hong Kongs Hang Seng: -0,1 pct.
 • Sydkoreas Kospi: -0,5 pct.
 • Indiens BSE: +0,1 pct.