Elon Musk chokerer med monster-sportsvogn: Hurtigste bil nogensinde

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

PR-foto af den nye Tesla Roadster. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og og velkommen til dit overblik over dagens vigtigste erhvervsnyheder.

Tesla-stifter, Elon Musk, har fredag morgen dansk tid fået flere bilelskere til at tabe kæben.

Ved en begivenhed i Los Angeles lancerede han en ny version af sportsvognen ved navn Roadster. Og den bliver historisk hurtig, lovede Elon Musk.

Den nye Roadster kan accelerere fra 0 til 60 mil i timen (knap 97 kilometer i timen) på 1,9 sekunder. Hvis det viser sig at være sandt, bliver sportsvognen den hurtigst accelererende, masseproducerede bil nogensinde.

Sportsvognen har plads til fire personer og kan køre 1.000 kilometer på en enkelt opladning. Men man skal nok tænke over hastigheden, hvis man har hele familien på slæb, for den nye Roadster vil have en topfart på over 400 kilometer i timen. Den forventes at blive sat til salg i 2020.

Ud over sportsvognen lancerede Elon Musk en ny eldreven lastbil, der kan køre 800 kilometer i høj fart og med fuld last på en enkelt opladning.

Tesla-stifteren har tidligere omtalt lastbilen som »et bæst«, der skal sætte dieselkonkurrenterne til vægs.

2
Nykredit-salg åbner for massive prisfald på boliglån

Efter flere år med prisstigninger på boliglån kan landets 1,2 mio. boligejere nu se frem til massive prisfald.

Det vurderer to anerkendte forskere Johannes Raaballe og Anders Grosen fra Aarhus Universitet, som har analyseret konsekvenserne af den model, som Nykredit vil gennemføre. Det skriver Finans.

Konklusionen fra finanseksperterne kommer efter, at Nykredit i sidste uge meddelte, at realkreditkæmpen dropper en planlagt børsnotering, og at man i stedet gennemfører aktiesalg til fem pensionsselskaber.

Sammenlagt står pensionskæmperne til at overtage 16,9 pct. af aktierne til pris af 11,6 mia. kr., og det giver plads til, at låntagernes bidragssats kan sænkes fra det nuværende niveau på i gennemsnit 0,9 pct. til 0,5 pct., fastslår forskerne. Det svarer til et prisfald på 44 pct.

Business anbefaler

3
Hård kritik af Finanstilsynets formand i hvidvasksag

Mens lyssky milliarder fossede gennem Danske Bank, sad formanden for Finanstilsynet Henrik Ramlau-Hansen i bankens direktion, hvor han i en periode var øverst ansvarlig for, at banken levede op til loven.

Henrik Ramlau-Hansen fortæller til Berlingske (artiklen kræver abonnement), at han har erklæret sig inhabil i sager, der omhandler hans tid i banken, men alligevel møder han nu kritik fra flere sider.

»I så stor en sag, hvor vi foreløbig ved, at der er hvidvasket for langt over 20 mia. kr. i Danske Bank, strider det mod god ledelse, at han sidder som formand for Finans­tilsynet,« siger Ole Risager, professor ved CBS og tidligere seniorøkonom i Den Internationale Valutafond.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

Det skal investorerne holde øje med

Med hjælp fra Nordeas investeringsstrateg, Andreas Østerheden, har vi udpeget de tre ting, som investorerne skal skele til denne fredag:

  • Her til morgen er der fokus på det lovforslag til den længe ventede skattereform i USA, som der i går blev givet grønt lys til i Repræsentanternes Hus. Nu ligger bolden hos Senatet, som pt. diskuterer en version af skatteforslaget, som er et stykke fra det forslag, som i går kom igennem underhuset. Vi er endnu langt fra en endelig skattereform i USA, men investorerne vil forsøge at regne på de mulige konsekvenser og forventninger til den fremadrettede proces.
  • Hvis vi vender blikket mod Europa, vil vi først på dagen (igen) have fokus på centralbankerne. Her taler chefen for den europæiske centralbank Mario Draghi i Frankfurt. Her vil den tyske centralbankchef Jens Weidmann også gå på talerstolen. Ved disse taler vil investorerne bl.a. lede efter indikationer på den fremtidige pengepolitik og økonomiske udvikling i Europa.
  • Selvom der ikke er de store nøgletal i vente i dagens løb, vil opmærksomheden alligevel blive rettet mod tallene for den amerikanske byggeaktivitet ud på eftermiddagen. Og skulle man holde sig vågen til ud på natten lørdag, så vil vi få data for de kinesiske boligpriser.

Det sker på markederne

De asiatiske aktier startede dagen med ganske massive stigninger, men markedet er blevet presset en del tilbage efter medierapporter om stævninger mod topfolk i præsident Trumps valgkampagne sidste år i forbindelse med en mulig russisk indblanding. Det skriver Ritzau.

  • Nikkei 225 i Japan: +0,2 pct.
  • Hong Kongs Hang Seng: -0,6 pct.
  • Sydkoreas Kospi: +0,2 pct.
  • Indiens BSE: +1,1 pct.