Eli Lilly kigger på, mens Novo Nordisk spenderer milliarder på fedme og tabletter

Amerikanske Eli Lilly ser afventende og spændt til fra sidelinjen, mens Novo Nordisk afprøver ukendte territorier som fedmebehandling og insulintabletter.

Foto: Søren Bidstrup

Seks nye midler inden for diabetesområdet er i øjeblikket under godkendelse i USA eller Europa, mens yderligere otte er i de afsluttende fase 3-forsøg.

Det viser en optælling, som Berlingske Business har foretaget blandt de fem farmaselskaber, som satser mest på diabetesforskning i øjeblikket.

Dertil kommer de syv nye diabetesmidler, som de amerikanske myndigheder godkendte sidste år, hvis man medregner Novo Nordisks nye fedmemiddel Sexenda, som er en videreudvikling af diabetesmidlet Victoza.

De tre gamle diabetesselskaber, Novo Nordisk, Eli Lilly og Sanofi, fylder mest på listen. Men også Merck og Pfizer, der samarbejder om et diabetes 2-middel i de afsluttende forsøg, er godt med; især når det gælder lægemiddelkandidater i de tidlige udviklingsfaser.

Kendetegnende for selskaberne er, at de hver især satser lidt forskelligt.

Ikke mindst Novo Nordisk bevæger sig ud ad et andet spor end de andre selskaber med sit fokus på fedme og tabletbehandlinger.

Novo Nordisk har ganske vist i lighed med Eli Lilly og Sanofi en ny langtidsvirkende insulin, Tresiba, i porteføljen og er på vej med en ny, hurtigtvirkende insulin. Desuden har selskabet ligesom Eli Lilly glukoserelateret medicin i pipelinen og har vist interesse for lægemidler mod følgesygdomme.

Insulin i tabletform

Men lige nu investerer selskabet først og fremmest stort i at producere insulin og ikke mindst GLP1-midler som Victoza i tabletform.

Samtidig satser Novo Nordisk strategisk på at udvikle fedmemedicin og fik ved juletid godkendt Saxenda i USA. Fedmebehandling ses ifølge Novo Nordisks topchef Lars Rebien Sørensen som en del af diabetesforretningen.

Eli Lilly, der tegner til at blive den største rival til Novo Nordisk, hvis man ser på pipelinen, ser indtil videre til fra sidelinjen, når det gælder fedme og insulin- og GLP1-tabletter.

Men det er to områder, som Eli Lilly indtil videre ikke har foden indenfor. Holdningen hos den store amerikanske konkurrent er at vente og se, om Novo Nordisk får noget ud af sine milliardinvesteringer.

»Vi har ingen fedmebehandling i pipelinen, men vi ser det som et meget vigtigt område, selv om det ikke er i vores aktuelle fokus. Vi satser på andre lægemiddelstoffer, som for eksempel midler der øger glukose-kontrollen,« siger Jeremy Morgan, direktør for Ely Lillys europæiske diabetesforretning.

»Vi har heller ikke noget i pipelinen i relation til tabletudgaver af insulin. Det vil være af enorm betydning for patienterne, hvis det lykkes for Novo Nordisk. Det vil være et betydeligt fremskridt, og vi er interesserede i at se, hvad der kommer ud af det. Vi følger alle udviklingen hos Novo Nordisk,« siger Jeremy Morgan.