Elevmangel breder sig

Mens der er mangel på praktikpladser til unge tømrerelever, står en lang række jyske virksomheder med ubesatte praktikpladser inden for industriteknik og VVS.

Foto: MOGENS LADEGAARD.
Læs mere
Fold sammen

Det kan godt være, at det ikke lyder så smart at fortælle vennerne, at man skal være struktør eller industritekniker.

Men måske det alligevel kan betale sig for unge mennesker at kaste et blik på uddannelserne, når de sætter kursen for deres fremtid på arbejdsmarkedet.

For inden for flere af de mindre populære fag som netop struktur og industriteknikere er manglen på praktikpladser flere steder afløst af en mangel på elever i stedet for.

Sådan lyder det fra en række erhvervsskoler i Jylland og på Fyn.

På erhvervsskolen Learnmark i Horsens gælder det især stuktøruddannelsen, mens Hernings erhvervsskole i en periode har haft praktikpladsgaranti til de unge på snedkeruddannelserne.

På Aalborg tekniske skole er der mangel på VVS- og elektrikerelever.

»Helt generelt er det blevet lettere at finde praktikpladser til alle, men vi ser altså nu virksomheder, der mangler elever inden for visse fag,« siger Kim Knudsen, uddannelseschef for byggefagene på Aalborg Tech. Mens de ledige praktikpladser i byggefagene blandt andet skyldes den stigende byggeaktivitet, kan industrien også mærke, at det bliver stadig sværere at finde elever.

»Vi hører i stigende grad, at virksomhederne mangler smede-elever og industriteknikere. Der er for få, som søger ind på de uddannelser. Det ser vi også i resten af Europa,« siger Lone Folmer Bertelsen, erhvervsuddannelseschef i DI.

Konkurrence om de bedste

Mens nogle fag mangler elever her og nu, frygter andre, at det inden længe bliver deres tur.

Danske Byggecentre, hvis medlemmer tæller blandt andet Silvan og XL Byg, tog for nogle måneder siden et blik i krystalkuglen og kunne se, at deres image var helt i bund blandt de unge.

Derfor iværksatte brancheorganisationen i foråret en landsdækkende kampagne for at brande sig selv.

»Vi har som branche sovet i timen. De unge tror jo, at et job hos os er lig med hårdt lagerarbejde, og derfor havner vi konstant som tredje- eller fjerdevalg, når de unge skal i lære. Det bliver vi nødt til at lave om,« siger direktør i Danske Byggecentre, Palle Thomsen.

Og den opgave kan arbejdsgiverne godt forvente hjælp til fra fagbevægelsen.

»Tidligere var der respekt om det at være en dygtig håndværker, uanset om man var jord- og beton arbejder eller noget helt andet. I dag lider Danmark af uddannelsessnobberi, og det vil vi gøre op med,» siger den ansvarlige for 3Fs byggegruppe i Horsens, Niels Celander Larsen.