Elektronisk blæk - nu med farve

Den første e-bogslæser med farveblæk kommer fra Kina. Amazon og Sony venter dog lidt, før de går med på farvebølgen.

En metrorejsende i New York læser e-bøger på sin Amazon Kindle. Nu kommer e-bogslæserne snart i farver - og stadig med den lange batteritid. Arkivfoto: Lucas Jackson, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det elektroniske blæk, som bruges på 90 procent af verdens e-bogslæsere - heriblandt Amazons Kindle, Sonys Reader og Barnes & Nobles' Nook -, kommer nu i farver.

Et kinesisk firma, Hanvon Technology i Beijing, har som det første i verden præsenteret en farveskærm med E Ink, som er en særlig teknologi, der får skrift til at fremstå knivskarpt på en skærm. Samtidig bruger den langt mindre batteri, og så kan den læses selv i direkte sollys.

Klar til konkurrence med iPad

Dermed brydes det sort-hvide greb, som har præget e-bogslæsermarkedet, og de går dermed i direkte konkurrence med andre skærmlæsere med LCD-farveskærme, sådan som f.eks. Apples iPad har det.

»Dette er en meget vigtig udvikling. Det vil bringe e-bogslæserne op på et højere niveau,« siger Jennifer K. Colegrove fra DisplaySearch til New York Times.

E Ink i farver står dog ikke helt så skarpt og farverigt som en LCD-skærm, kendt fra fladskærme, mobiltelefoner m.fl. Farverne er dæmpet, og teknologien er ikke i stand til at håndtere film med hurtige bevægelser. Derfor venter Amazon med at gå i farver med sin Kindle, indtil E Ink er klar. I mellemtiden sælger Amazon koge- og børnebøger i farver via sit Kindle-program til computere med LCD-skærme.

Livlige farver, tak

Samme holdning har Sony.

»Der er ingen tvivl om, at farver er virkeligt logisk. Men det skal være livlige farver,« siger Steve Haber, der leder Sonys e-bogslæserforretning.

Hanvons nye 9,68-tommer skærm med farveblæk vil fra marts 2011 bliver solgt i Kina for omkring 2.300 kroner.

E Ink er en virksomhed med hovedsæde i Massachusetts, USA. Den blev i 2009 købt af Prime View Holdings i Taiwan.