Elektronikpriser kan stige efter jordskælv

Strømafbrydelser og ødelagte fabriksanlæg kan få priserne på elektronisk udstyr i vejret. Det vil dog ikke slå igennem straks.

Redningsarbejdere gør klar til at lede efter overlevende i et Sony-lager ved havnekaj 13 i Sendai efter jordskælvet og tsunamien fredag. Arkivfoto: Alex Hofford, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De omfattende skader efter jordskælvene og tsunamibølgen i Japan kan sende priserne på elektronik i vejret, men det er endnu for tidligt at sige, om det sker.

Navnlig ventes siliciumchips og batterier at stige i pris, fordi fabrikker og forsyningskilder er ramt. De japanske elektronikgiganter Sony og Toshiba lukkede straks efter jordskælvet fredag deres produktionsanlæg. Andre mindre fabriksanlæg står helt uden strøm og kan derfor ikke levere varerne.

Produktionen indstillet i flere uger

Japan er en af de helt store eksportører af elektronik og computerchips. Japan står alene for 24 procent af chipmarkedet i verden og naboøen Taiwan 30 procent.

Sony havde problemer på to batterifabrikker i Fukushima, og der kan gå mellem to og tre uger, før produktionen genoptages. Det betyder en mangel på otte-ti millioner batterier, og det kan drive priserne i vejret. Sony har seks fabrikker i det nordlige Japan, hvor alle ansatte blev evakueret i god behold.

Canon, der bl.a. producerer kameraer og printere, har lukket adskillige fabrikker og melder om 15 sårede i Utsunomiya-området, som sammen med Fukushima oplevede betydelige skader. Flere produktionssteder forventes lukket i en måned eller mere, og Canon overvejer derfor at flytte produktion til områåder, der ikke har været ramt. Samtidig opfordres alle Canon-ansatte til, også derhjemme, at gøre mest muligt for at spare på strømmen.

Panasonic-fabrik ødelagt

Panasonics fabrik i Sendai blev helt ødelagt af tsunamien, mens Acer - verdens tredjestørste PC-producent - er sluppet med mindre problemer i sin produktion af LCD-fladskærme, optiske drev og harddiske. Sandisk lukkede kortvarigt begge sine fabrikker men er nu tilbage i fuld drift igen, uden at nogen er kommet til skade.

Svensk-japanske Sony Ericssons to kontorer med 1.100 ansatte slap uskadt, men nogle af amerikanske IBMs produktionsanlæg i Japan blev beskadiget af naturkræfternes hærgen.

Ikke så megen produktion i Japan

Mulige prisstigninger vil dog ikke ramme foreløbig, fordi der går tid fra produktion til salg, og der derfor er masser af løse dele og samlede produkter i hele forsyningskæden fra fabrikkerne.

»Utroligt megen produktion i vor verden ligger slet ikke i Japan. I store træk er det administration, der huses i Japan, og derfor vil skælvene ikke få lige så stor indflydelse, som hvis de havde ramt i Kina eller Taiwan, fordi rigtigt mange fabrikker er flyttet fra Japan. De fleste fladskærme samles f.eks. på fabrikker i Europa. Jeg vil ikke afvise, at priserne kan stige, men det er naturligvis svært at sige, fordi der hele tiden kommer nyt frem. Det afhænger dog meget af, hvad der sker med strømmen, for fabrikkerne er der men kan naturligvis ikke producere uden strøm,« siger Kurt Frausing, direktør i den danske brancheorganisation Branchen Forbrugerelektronik, som organiserer de store producenter.