Elektronikmesse i skyggen af finanskrise

I næste uge skydes den 42. udgave af en af verdens største forbrugerelektronikmesser, CES, i gang i Las Vegas og trods finanskrise og mindre ambitioner, er der alligevel udsigt til overraskelser. Business.dk dækker messen hele ugen.

Asus mini-PC Eee. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke utænkeligt, at verdens IT-medier i næste uge igen vil være oversvømmet af nyheder om den ældgamle kamp mellem softwaregiganten Microsoft og elektronikproducenten Apple.

På forhånd går der nemlig rygter om, at Microsoft på dette års Consumer Electronics Show i Las Vegas, vil lancere deres bud på en konkurrent til Apples iPhone, mens internettets rygte-sites bugner af spekulationer om, at Apple på den samtidige Macworld Expo vil lancere endnu iPhone. Denne gang en Nano, der er mindre og billigere end den nuværende iPhone.

Uanset om rygterne holder vand eller ej, forventes finanskrisen at gøre sit indtog på dette års CES-messe, der ellers vanligvis er et overdådigt show, hvor elektronibranchen fremviser deres nyeste dimser under pomp og pragt og med deltagelse af branchens absolutte topfolk. Messen er i år skrumpet en anelse i forhold til sidste år, og forventningen er, at krisen vil påvirke elektronikproducenterne til være mindre risikobetonede med de produkter, de lancerer.

I efteråret sidste år tegnede CES-messens europæiske pendant, IFA-messen i Berlin, dog et billede af, at hvad der ryger på hylderne i butikkerne i de kommende måneder og år. På IFA-messen havde elektronikproducenterne fortsat fokus på fladskærme, hvor salget endnu boomer. Også CES-messens produktlanceringer forventes at være domineret af TV-apparater, der bruger mindre strøm, samtidig med at de bliver tyndere og tyndere. Her har særligt Sony allerede sendt en række skærme på markedet, baseret på den ultra-flade OLED-teknologi, som desværre endnu er meget dyr.

Også bølgen af Netbooks forventes at rulle ind over CES-messen - som en direkte følge af finanskrisen. Netbooks er den særlige kategori af bittesmå bærbare computere, der er meget billige i anskaffelse, og som kun lige akkurat kan det mest nødvendige. Denne kategori er endnu forholdvist ny, men har vist sig at være en sællert, fordi kategorien med nærmest perfekt præcision ramte markedet netop som forbrugerne var ved at klappe pengepungen i.

Desuden er grøn teknologi i svær grad kommet på dagsordenen, særligt i USA, hvor en bølge af miljøbevidsthed har indtaget teknologi-omdrejningspunktet Silicon Valley.

CES-messen er dog ikke den eneste teknologibegivenhed i næste uge. Året begynder nemlig traditionelt også med Macworld Expo, hvor Apple tidligere totalt har stjålet rampelyset fra CES-messen, da de sendte den første udgave af iPhonen på markedet i 2007.

Business.dk er på CES-messen fra onsdag til søndag, og vil rapportere hjem om de nyeste tendenser indenfor gadgets og elektronik.