Elektronikkunder dropper supermarkeder

Salget af billig elektronik flytter med stor hast fra supermarkeder til udenlandske netbutikker og Elgiganten. Flere produkter fjernes fra hylderne.

Der er blevet længere mellem indkøbsvognene med fladskærme i supermarkederne: Elektronik sælges i stigende grad på nettet og hos varehuse som Elgiganten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sisse Stroyer

Salget af billige fladskærms-TV, støvsugere og anden elektronik rasler ned hos landets største dagligvarekæder. Det får flere af kæderne til at skære i elektroniksortimentet, som ellers har haft stor betydning for kæderne de seneste årtier.

»Vores mål er ikke at nå samme omsætning på elektronik som tidligere. Hverken i 2013 eller på sigt. Markedssituationen er anderledes i dag end tidligere,« siger Jan Adolfsen, direktør for nonfood i Coop, der tæller kæderne Kvickly, Superbrugsen, Dagli’Brugsen, Fakta og Irma.

Også hos konkurrenten Dansk Supermarked fortæller både Føtex- og Netto-direktører om faldende omsætning på de produkter, som ikke er fødevarer.

»Forbrugerne forventer noget andet af os i dag end tidligere, så vi skærer kraftigt ned på elektroniksortimentet,« siger Claus Juel-Jensen, direktør for discountkæden Netto.

Kædernes specifikke tal er ikke offentligt tilgængelige, men fra Netto lyder det, at omsætningen på elektronik er dykket 20 til 30 procent. Fra Coop lyder det, at det såkaldte nonfoodsalg er faldet med en tocifret procentdel, siden det toppede for få år siden, og at elektronik er dobbelt så hårdt ramt som de øvrige varer.

Supermarkederne har ikke formået at tage kampen op mod stærke internationale e-butikker som Pixmania, Amazon.com og cdon.com, lyder det fra flere i branchen. Kun Bilka har kunnet fastholde sin position på området, fordi kæden har turdet satse på egen e-butik.

»Forbrugerelektronik er kendetegnet af stærke mærkevarer og forholdsvis dyre produkter. Så det er naturligt for mange kunder at gå på nettet og søge grundigt efter produkterne og tjekke priserne, inden de køber,« siger Henning Bahr, adm. direktør i Retail Institute Scandinavia.

Norske Elgiganten har med sin e-butik udnyttet dagligvarebutikkernes famlerier på området og har på blot fem år fordoblet sin omsætning i Danmark fra 2,1 mia. kroner til 4,2 mia. kroner.