Eldrup forsøgte at forfremme Barylen

Så sent som sidste år forsøgte den nu fyrede koncern-chef i DONG Energy, Anders Eldrup, at forfremme sin nære medarbejder. Det blev dog forpurret.

Dongs tidligere topchef Anders Eldrup Fold sammen
Læs mere
Foto: LINDA HENRIKSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som tak for deres mangeårige samarbejde forsøgte DONG Energys nu fyrede koncernchef Anders Eldrup sidste år at forfremme sin nære medarbejder Jakob Baruël Poulsen - også kendt som »Barylen« - fra underdirektør til posten som koncerndirektør for vindmølleområdet i energiselskabet. Det erfarer Berlingske Business.

Dermed står det klart, at de to hovedpersoner i den eskalerende DONG-skandale havde et endnu tættere forhold, end det hidtil har været fremme.

Forfremmelsen blev dog forpurret, og da den daværende chef for afdelingen Generation og Renewables, Niels Bergh-Hansen, gik på pension 1. oktober 2011, rykkede Thomas Dalsgaard op i koncerndirektionen i stedet.

Se billederne: Her sidder Schur for bordenden

Anders Eldrup og Jakob Baruël Poulsen lærte hinanden at kende, da en ung Poulsen kom til Finansministeriet, hvor Eldrup på daværende tidspunkt var departementschef. Siden tog Anders Eldrup den dygtige økonom med over i DONG, hvor de siden har kørt energiselskabet i et tæt parløb. Et parløb, som Anders Eldrup altså havde håbet kunne blive endnu tættere ved at forfremme Jakob Baruël Poulsen til en post i koncerndirektionen. I stedet for forfremmelsen fik Jakob Baruël Poulsen ifølge Business’ oplysninger en række meget lukrative tillæg til sin kontrakt, som i gennemsnit blev genforhandlet hvert halve år med yderligere bonusser til følge.

De helt særlige forhold for Jakob Baruël Poulsen har skabt furore de seneste dage, og Berlingske Business kan i dag fremlægge detaljer fra »Barylens« omdiskuterede ansættelseskontrakt. Kontrakten, som bestyrelsesformand Fritz Schur under onsdagens pressemøde brugte som det direkte argument for at fyre Anders Eldrup.

Heraf fremgår det blandt andet, at Baruël kunne tage op mod 20 mio. kroner med sig, hvis den administrerende direktør af en hvilken som helst årsag ikke længere var ansat i DONG. Ydermere ville Jakob B. Poulsen i løbet af første halvår af 2013 efter eget valg kunne forlade DONG med en bonus i samme klasse.

På baggrund af de nye oplysninger fastslår en række headhuntere, at Baruëls skandaleombruste gyldne håndtryk ikke er det eneste usædvanlige forhold i hans ansættelseskontrakt.

DONGs tidligere koncerndirektør Anders Eldrup har ikke ønsket at kommentere sagen.