Elbiler fortsætter rekordsalg i ellers sløjt bilår

Næsten hver femte nyregistrerede bil i 2022 har været en elbil. Derimod falder bilsalget generelt.

Arkivfoto: Selvom 2022 ser ud til at blive et skidt år for bilsalget, så står salget af elbiler igen til at slå rekord. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom 2022 ser ud til at blive et trægt år for bilsalget, står salget af elbiler til igen at slå rekord. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Til og med november er der indregistreret over 25.000 elbiler, hvilket betyder, at 2022 med sikkerhed blive et nyt rekordår.

Det afspejler ellers ikke temperaturen på resten af bilsalget, noterer Arbejdernes Landsbanks privatøkonom Brian Friis Helmer.

»Det generelle bilsalg har kurs mod det værste år siden 2009, selvom de seneste måneder har budt på forbedrede tal,« skriver han i en analyse af bilsalget i år.

Årsagerne skal findes både hos købere og sælgere.

Blandt potentielle købere har man måske skelet til husholdningsbudgettet, der har været presset af en markant inflation i år, og har derfor måske droppet eller udskudt bilkøb.

De mulige købere, der er nået ned til forhandlerne, er i flere tilfælde blevet mødt med lange leveringstider. Problemer med forsyningskæder har blandt andet ramt produktion og levering af biler.

»Salget af nye biler i Danmark er fortsat på et lavere niveau, end vi har været vant til i de senere år,« skriver Thomas Møller Sørensen, direktør for Bilbranchen i Dansk Industri, i en reaktion på tallene fra Danmarks Statistik. »Og vi skal nok et stykke ind i 2023, inden leveringsudfordringerne i bilindustrien er på et mere normalt niveau.«

Når salget af elbiler vokser, mens det samlede antal biler, der bliver solgt, falder, betyder det naturligvis, at elbiler udgør en stadig større andel af det samlede bilsalg.

Ifølge Brian Friis Helmer udgjorde elbiler henholdsvis to og syv procent af bilsalget i 2019 og 2020. Sidste år var det 12 procent.

I de første 11 måneder af 2022 har næste hver femte nyregistrerede bil – 19 procent – været en elbil.

/ritzau/