Elbil blev årets varebil i Danmark

Renault Kangoo Z.E. blev i går eftermiddags kåret til Årets Varebil i Danmark 2012 og skrev dermed historie ved at være første elbil, der vinder prisen.

Kangoo Z.E. har en rækkevidde på op mod 170 km – og kører 135 km/t. Dermed er den meget anvendelig i en virksomhed med faste ruter.På billedet ses fra venstre MKD’s formand Mikkel Thomsager og PR-chef hos Renault Danmark, Søren Hyltoft. Foto: Carsten Teiner. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For første gang nogensinde vandt en el-varebil i går titlen Årets Varebil i Danmark.

Det skete efter to dages test omkring Sjællandsringen ved Roskilde, hvor den nye Renault Kangoo Z.E. (Zero Emission) løb med prisen på Midtsjælland.

11 biler deltog i kåringen – og til sidst blev fem af bilerne nomineret til finalen.

Se alle de nominerede her.

Det var udover Kangoo også Iveco Daily, Fuso Canter, Opel Zafira Flexivan og hybridbilen Peugeot Partner e-HDI. Det er en jury fra MKD, Motorjournalisternes Danmark, der foretager kåringen.

De 11 deltagende biler i kåringen i år var ud over de fem, der blev nomineret, Fiat Doblò Work-Up pick-up, Fiat Ducato 2,0/115 hk, Mercedes-Benz e-cell elektrisk, Toyota Hi-Lux pick-up, Toyota RAV-4 og VW Amarok pick-up. Juryen kører i bilerne i to dage – med læs og uden læs på bilerne. Der lægges vægt på køreegenskaber, komfort, lasteevne, trailervægte og ny teknologi samt innovation. Der kræves ny teknologi og nye versioner af biler for at kunne deltage.

Den vindende Kangoo er først og fremmest et eksempel på nytænkning i tider, hvor miljø er i centrum. Bilen kører på litium-ion batterier, som er gemt under gulvet, så varerummet stort set er identisk med dieseludgaven. Bilen klarer på en opladning op mod 170 kilometers rækkevidde og topfarten er 135 km/t. Lasteevne er 650 kg.

Med 16 amperes ladning tager det seks til otte timer at lade bilen helt op. Ydelsen er 44 kW og momentet er på 226 Nm. Første field-test foregår netop nu hos Post Danmark, der gerne vil satse mere på grøn transport. For uden Kangoo Z.E. har de også en række Mercedes-Benz Vito e-cell til test. I Frankrig har det franske postvæsen bestilt 10.000 Kangoo Z.E.

I alt er 15.000 biler blevet bestilt i bilens hjemland. Prisen herhjemme er 149.000 kroner, hvortil kommer leasing af batterier, som enten kan ske hos Renault eller hos en privat udbyder som Better Place, Choose EV eller andre udbydere, der så sætter en ladestander op i virksomheden og servicerer systemet.

Better Place har et tilbud på 995 kroner pr. måned inklusive service og strøm – Choose EV et tilbud på 550 kroner inklusive service men eksklusiv strøm Pressechef Søren Hyltoft fra Renault Danmark mener, at det er el-varevogne, der formentlig har størst potentiale herhjemme frem for en personbil som Renault Fluence.

Begge biler kommer på markedet til januar. 400 biler er allerede forudbestilt.

FAKTA:

Resultatet af Årets Varebil i Danmark 2012:

Renault Kangoo Z E. 50 point.

Iveco Daily: 46 point.

Fuso Canter 3,5 tons: 35 point.

Opel Zafira Flexivan: 23 point.

Peugeot Partner e-HDI: 21 point.


Evb.dk's stemmer:

Renault Kangoo Z.E.: 10 point

Fiat Daily: 6 point.

Fuso Canter: 4 point.

Opel Zafira Flexivan: 3 point.

Peugeot Partner e-HDI: 2 point.

Regler: Der gives 25 point.pr. jurymedlem - men max. 10 point til én bil. Alle point skal anvendes - men man må ikke give to biler samme antal point.