EL: Statsbank skal låne penge til Udkantsdanmark

En statsbank skal sætte skub i landdistrikterne med lån til gode erhvervsprojekter og fornuftige huskøb, foreslår Enhedslisten. Det vil sikre arbejdspladser og liv på landet igen, lyder det.

En statsbank skal sætte skub i landdistrikterne med lån til gode erhvervsprojekter og fornuftige huskøb, foreslår Enhedslisten. Det vil sikre arbejdspladser og liv på landet igen, lyder det. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malte Kristiansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fraflytninger, lukkede butikker og mangel på børnefamilier plager landdistrikterne. Det får nu Enhedslisten til at foreslå en statslig kreditinstitution, der skal sikre økonomisk udvikling i trængte områder.

Banken skal kunne give lån til nye erhvervsprojekter eller sikre, at nye ejere kan overtage den lokale købmand. Derudover skal banken også kunne hjælpe boligkøb på vej, når realkreditinstitutionerne ikke vil yde lån.

»Vi ser desværre rigtig mange eksempler på virksomheder og privatpersoner, der får afslag på gode projekter. Vi har et voldsomt stort problem, hvis det er bankerne, der bestemmer, om det er muligt at udvikle landdistrikterne,« siger gruppeformand Stine Brix (Ø).

Hun forestiller sig, at den statskontrollerede Vestjysk Bank kan komme til at fungere som fundament for en »samfundsbank«. Tanken er, at banken yder lån til de »gode« projekter, som de private banker og realkreditinstitutioner ifølge Stine Brix ikke vil støtte. De private banker tænker nemlig kun på deres eget overskud, lyder det.

»Derfor er der lukket ned for lån, selv når der er en køber eller en virksomhed, der gerne vil udvide. Her bør staten træde til, ikke bare ved at give lån til alle, men ved at tage rimelige samfundshensyn forskellig fra de krav bankerne har til overskud,« siger hun og afviser, at en statsbank kan blive udsat for store tab, der vil ramme alle skatteborgere.

»Det skal være økonomisk ansvarlige projekter. Men en offentlig bank behøver ikke give afslag, fordi profitten ikke er tilstrækkelig stor,« siger hun.

Udover en statslig kreditinstitution foreslår partiet også, at kommunerne skal kunne oprette selskaber, som kan sætte gang i produktionen i landdistrikterne.