El-kunder jagter billig strøm

Hidtil har muligheden for at skifte elselskab ikke tiltrukket sig megen opmærksomhed. Men sådan er det ikke længere.

Nye tal fra brancheorganisationen Dansk Energi viser, at virksomheder og private elkunder siden årsskiftet nærmest har stået i kø for at få ny el-leverandør, skriver Jyllands-Posten.

I årets første tre måneder har godt 51.000 elkunder skiftet selskab, hvilket er 33 pct. flere end i hele 2006, og fortsætter udviklingen året ud, vil antallet af kundeskift overhale udviklingen de seneste tre år - tilsammen.

I branchen er der glæde over, at det nu endelig ser ud til, at der kommer skred i konkurrencen på elmarkedet, som uden større succes blev liberaliseret i 2003.

»Det er en stigning, vi er glade for. Den viser, at konkurrencen trods alt begynder at virke,« siger Hans Duus Jørgensen, direktør i Dansk Energi.

Ifølge elhandelsselskaberne er forklaringen på kundernes stigende interesse for elregningen, at de har fået øjnene op for, at det er en skrøne, at der kun er to flasker god rødvin sparet på at skifte elselskab.

»Forsyningspligtprisen, som langt størstedelen af privatkunderne betaler, ligger højt dette forår, fordi prisen er bagudrettet. Omvendt er den frie markedspris lav. Derfor får flere og flere øjnene op for, at der er mange penge at spare, og så handler de,« siger Per Ebert, formand for brancheorganisationen Dansk Elhandel, der repræsenterer landets elhandelsselskaber.

Han peger på, at besparelsens størrelse afhænger af, hvilken aftale man indgår med sit nye el-selskab.

»Afhængig af om man vælger at fastlåse elprisen eller betale den løbende markedspris, vil det ikke være usandsynligt at spare 1.000 kr. om året på et normalt husholdningsforbrug på 5.000 kilowatt-timer,« siger Per Ebert.

Energitilsynet har det overordnende ansvar for elpriserne herhjemme, og her håber man, at de seneste måneders udvikling er startskuddet til en dynamisk konkurrence til gavn for elkunderne.

Kilde: Jyllands-Posten