El-direktør bliver meldt til politiet

Svenske Öresundskraft politianmelder tidligere administrerende direktør for det danske datterselskab, Helia Energisalg, for groft at have tilsidesat Öresundskrafts risikopolitik og finanspolitik i forbindelse med handel med el.

Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En tidligere direktør for det svensk ejede danske elhandelsselskab Helia Energisalg, der sælger el til omkring 400 danske industri- og virksomhedskunder, bliver nu meldt til politiet af sit moderselskab Öresundskraft.

Det skriver Öresundskraft i en pressemeddelelse. Selskabet fortæller, at revisionsselskabet PwC har afsløret, at den forhenværende administrerende direktør for Öresundskrafts datterselskab, Helia, har beskæftiget sig med ikke-autoriseret spekulation i terminskontrakter på el.

Der er således blevet købt mere el, end der efterfølgende har kunnet afsættes via kundeaftaler. Sammen med de faldende el-priser gav det betydelige tab.

Granskningen viser desuden, at Helias bogføring og økonomiske rapportering er blevet manipuleret.

Revisionsselskabets konklusion er, at den tidligere administrerende direktør Öresundskrafts danske datterselskab groft har tilsidesat Öresundskrafts risikopolitik og finanspolitik, samt at bogføringen er blevet manipuleret.

På et pressemøde i december offentliggjorde Öresundskraft et forventet tab på op til 150 mio. svenske kroner - 120 mio. danske kroner - i elhandelsselskabet Helia Energisalg i perioden 2015 – 2020.

Disse oplysninger førte til, at Helsingborg Kommune, som ejer Öresundskraft, igantsatte en uafhængig granskning, der blev lavet af revisionsfirmaet PwC.

Öresundskraft har opgjort Helias endelig tab til 193 mio. svenske kroner  - 155 danske kroner. Helias revisorselskab vil også blive meldt til til Revisornævnet for at få en prøvning af det udførte revisionsarbejde.

PwC retter i sin rapport desuden kritik mod Öresundskraft. Den anvendte model for styring af virksomheden har ikke været tilstrækkelig, og der har været brister i såvel risikostyring som den finansielle rapportering, hedder det.

»Vi har naturligvis taget kritikken til efterretning og gennemført en række ændringer. En ny risikopolitik og risikorapportering for selskabet er på plads, vi har skærpet attestations- og tegningsregler, og vi har formuleret en mere tydelig direktionsinstruks i forbindelse med ansættelsen af den nye adm. direktør,« siger Hans Norberg, bestyrelsesformand for Helia Energisalg.

Helia Energisalg gav i 2015 et underskud på 68 mio. kr. for 2015 mod 14,4 mio. året før. 2015-Underskuddet skyldes en række nedskrivninger, omlægning af regnskabspraksis samt korrektioner af tidligere årsregnskaber.

Öresundskraft foretaget har i forbindelse med årsregnskabet givet sit datterselskab Helia en kapitalførsel på 170 mio. kr. til dækning af tab, retablering af Helias egenkapital og sikring af kreditværdighed.

Elhandelsselskabet Helia Energisalg blev grundlagt i 1998 af det daværende danske elselskab Elsam og Öresundskraft, der ejes af Helsingborg Kommune. Siden 2001 har Öresundskraft været eneejer af Helia.

 

 

 

 

 

 

 

Elhandelsselskabet Helia Energisalg A/S blev grundlagt i 1998 af Elsam og Öresundskraft AB, der ejes af Helsingborg Kommune. Siden 2001 har Öresundskraft været eneejer af Helia. Selskabet sælger el til ca. 400 danske industri- og virksomhedskunder.