Ekstraregning til Telia på 84 mio. kr. for direktørfyringer

Fyrede direktører i Nordens største telekoncern oven på bestikkelsesaffære får de største fratrædelser.

Lars Nyberg fratrådte frivilligt for et år siden som topchef for Telia-koncernen og får nu en klækkelig fratrædelse. Det havde dog været dyrere, hvis han havde fået en fyreseddel. Arkivfoto: Claudio Bresciani, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det koster Nordens største telekoncern omkring 84 millioner kroner at have sparket en række topchefer ud efter afsløringer af mulig bestikkelse for at få fat i vigtige mobillicenser.

Sveriges svar på DR, SVT, rapporterer, at de direktører, der som topchef Lars Nyberg frivilligt forlod giganten Telia, får et fratrædelsesvederlag på seks-tolv måneders løn. De, der direkte blev dyret, har udsigt til to hele årslønninger.

En fyring ville have været dyrere

Lars Nyberg står således til at få udbetalt 12 millioner svenske kroner og har desuden en del feriedage til gode, som udløser endnu 2,6 millioner. Dertil kommer hans pension. Ifølge SVT ville det dog have kostet Telia-koncernen 18 millioner kroner, hvis han i stedet var blevet fyret.

Baggrunden for ekstraregningen på sammenlagt 100 millioner svenske kroner - eller 84 millioner danske - er bestikkelsesaffæren i Usbekistan, som nu har martret Telia-koncernen, der hører til blandt verdens ti største mobilselskaber, i halvandet år.

Gennem et skuffeselskab i Gibraltar har Telia tilbage i 2007 købt sig til en mobillicens til 3G-telefoni i Usbekistan. Skuffeselskabet i Gibraltar, Takilant, har tætte forbindelser til den usbekiske diktators datter, smykkedesigneren Gulnara Karimova, som har ansvaret for landets telemarked.

Oprydning fortsætter

Det var SVTs dybdeborende program, Uppdrag Granskning, som afslørede forholdene. Efter at en advokatundersøgelse for et år siden konkluderede, at det ikke kunne udelukkes - men heller ikke bevises -, at Telia havde været involveret i bestikkelse, valgte topchef Lars Nyberg at gå frivilligt, selv om aftalen var indgået, umiddelbart før han tiltrådte som koncernchef.

Siden er en række andre Telia-direktører blevet fyret, og koncernen har fået ny bestyrelse og ny koncernchef, den 44-årige Johan Dennelind, som tiltrådte i september 2013 og har fortsat oprydningen.