Ekstra Bladet raser over medieudspil fra Venstre

Venstre nye medieudspil vil gavne e-aviser og graverjournalistik, mens glitterkongen Ekstra Bladet risikerer at komme i farezonen. Misforståelse, mener chefredaktør Poul Madsen.

Ekstra Bladetschefredaktør Poul Madsen. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

"Medierne i det nye årtusinde" lyder titlen på Venstres nye medieudspil, der kommer godt tre uger, før kulturminister Carina Christensen (K) planlægger at fremlægge sit forslag til et nyt medieforlig.

Det skriver journalisten.dk.

Udspillet lægger op til et gennemgribende opgør med den nuværende mediestøtte, der har spor helt tilbage i 70'erne. En del af planen i udspillet er, at undersøgende journalistik og digitale medier fremover skal støttes, hvorimod etablerede aviser risikerer at komme i farezonen.

"Det er jo en farlig diskussion at gå ind i. Men nogle vil sige, at Ekstra Bladet efterhånden ligner Se og Hør så meget, at man kan spørge, hvorfor de overhovedet skal have støtte, når nu Se og Hør, Kig Ind og lignende blade ikke må få. Og det er derfor, vi skal have det her organ - state of the news - som løbende skal vurdere, om medierne lever op til kriterierne for støtte," siger Venstres mediepolitiske ordfører Ellen Trane Nørby til journalisten.dk.

Den udlægning beror ifølge Ekstra Bladets chefredaktør på en tankegang, der hørte til før Murens fald.

"Jeg synes, det er en meget dårlig idé, hvis man vil lave et kontrolorgan, hvor politikere skal sidde og gøres til smagsdommere," siger Poul Madsen til business.dk. Han forstår slet ikke sammenligningen med Se og Hør.

"Det er noget vås. Men når hun tænker sig om, tror jeg heller ikke, hun mener det. Men det er en god idé med et organ, der objektivt ser på og skelner imellem egenproducerede nyheder og medier, der bare videreformidler, hvad andre laver," siger Poul Madsen.

Public service-hjælp

Venstres medieudspil kan betyde, at der bliver oprettet en underpulje til undersøgende journalistik - en pulje forankret i tankegangen om public service. Netop på dette område er Ekstra Bladet ifølge Poul Madsen et af de førende medier i Danmark.

"Man kan bare se tilbage på weekenden med vores afdækning af Nationalbanken og dens fråseri med penge. Og på Ekstra Bladet er vi førende på breaking news i Danmark, men det er jo også sådan, at folk gerne vil læse om glamour og glitter. Det fylder bare ikke så meget på Ekstra Bladet, som folk tror - under ti procent," siger Poul Madsen.

Ellen Trane Nørby understreger over for journalisten.dk, at det ikke er meningen, at politikerne skal gøres til smagsdommere.

Den danske mediestøtte er samlet set på godt 6 mia. kroner årligt. Størsteparten udgøres af medielicensen til DR på 3,3 milliarder kroner. TV 2-regionerne får 400 mio. kroner. Ligeledes gives 400 mio. kroner i distributionsstøtte til dagbladene, der samtidig er fritaget for moms - svarende til en værdi af 1,1 milliarder kroner.