Eksport og sygehuse redder kriseramte arkitekter

Byggekrisen har gjort ondt på landets tegnestuer, som til gengæld har travlt med hospitalsprojekter samt opgaver i nabolande og Mellemøsten.

Herlev Hospital fra 1976 skal udbygges for to milliarder kroner de kommende år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Vi blev hårdt ramt af finanskrisen, men situationen har været stabil det sidste år til halvandet. Herhjemme er der ingen privat byggeaktivitet, og derfor ser tegnestuerne på eksport, som er steget godt ti procent det seneste år.

Sådan lyder meldingen fra Christian Lerche, direktør i Danske Arkitektvirksomheder (Danske Ark), om tilstanden i branchen med over 4.000 beskæftigede - mange i firmaer med under 25 ansatte.

Læs også: Arkitekter brænder fingrene i Kina

Ifølge en opgørelse fra brancheforeningen dykkede omsætningen 13 procent i 2009 og steg en anelse sidste år. Det billede afspejles i ErhvervsBladet og Berlingske Researchs brancheanalyse, som er baseret på de 40 største arkitektfirmaer og bringes i ErhvervsBladets ugemagasin torsdag.

- Eksporten sker især til vores nærmeste naboer, Norge, Sverige og Tyskland, mens det engelske marked er hårdt ramt af finanskrisen. Der er også en del opgaver i Mellemøsten, forklarer Christian Lerche.

Læs også fra evb.dk: Danmark kan få del i byggeboom hos naboerne

Danske arkitekter bag norsk milliardsygehus

Store opgaver i svenske sygehuse (kun for abonnenter)

Salget til resten af verden betegner arkitektdirektøren som "spredt fægtning", også det ellers meget omtalte kinesisk marked. Det er præget af hård konkurrence, store forskelle i kultur og sprog samt mange lokale eksperter med høj uddannelse og lav løn.

På hjemmemarkedet glæder Christian Lerche sig over lyse udsigter for de almene boliger og "en fornuftig offentlig byggeaktivitet", især de mange hospitalsprojekter med at udvide og ombygge og ikke mindst nybygge kæmpe supersygehuse.

- Sygehusene holder en betydelig del af branchen beskæftiget, konstaterer Danske Ark-direktøren. Læs hele temaet om arkitekter i torsdagens udgave af ErhvervsBladets ugemagasin

Læs mere fra evb.dk om sygehusprojekter:

Arkitektfirma bliver totalrådgiver på sønderjysk hospital

Små firmaer vil have del i milliardbyggeri af sygehuse

Sygehusbyggeri for en milliard fremrykkes

Sjællandsk hospital udvidere stort

Sådan ser Odenses nye supersygehus ud

Bispebjerg skal udbygges for tre-fire milliarder

Hospitalsbyggeri i Esbjerg for kvart milliard