Eksport Kredit Fonden får ny låneramme

Eksport Kredit Fonden vil i forbindelse med den nye bankpakke få en særlig treårig låneramme på 20 milliarder kroner til støtte for danske eksportvirksomheder.

Læs mere
Fold sammen
Eksport Kredit Fonden er de seneste måneder blevet bestormet med henvendelser fra virksomheder og banker, der vil have hjælp til finansiering af eksportordre. Alene fra udgangen af august til nu er forespørgslen på garantier steget fra 16 milliarder kroner til 25 milliarder kroner.

Indtil 1996 ydede Eksport Kredit Fonden direkte statslige lån til danske eksportvirksomheder der havde brug for finansiering der af politiske eller kommercielle grunde var for usikre til, at bankerne ville finansiere projekterne på normale vilkår. Den ordning bliver nu genindført, med en treårig låneramme på 20 milliarder kroner.

De seneste år har Eksport Kredit Fonden ellers primært arbejdet ved at stille garanti over for de banker, der har finansieret eksportvirksomhedernes udenlandske forretninger. Men kreditkrisen har betydet, at bankerne i stigende grad har afvist at deltage i projekterne.

Virksomhederne skal dog fortsat henvende sig til deres sædvanlige bankforbindelse, der skal stå inde for mellem 5 og 10 procent af projektsummen, mens resten kan bevilges af fonden.

Eksport Kredit Fonden kan ifølge regeringen gå i gang med at udlåne milliarderne så snart bevillingen er på plads. Den nye ordning skal meddeles til EU-Kommissionen, men det har ifølge regeringen ingen opsættende virkning, da andre europæiske lande allerede har tilsvarende ordninger.

Særligt Socialdemokratiets Helle Thorning-Schmidt og SF’s Ole Sohn fremhævede, at de anså støtten til Eksport Kredit Fonden, og dermed danske eksportører, for at være et vigtigt element i den nye redningspakke for pengeinstitutterne.