Eksport giver salgsrekord for danske møbelklassikere

Den danske møbelproducent Carl Hansen & Søn, som blandt andet står bag Wegner-møbler, sætter igen omsætningsrekord og forventer endnu større fremgang næste år.

Produktion af Wegner møbler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Preben Madsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis man tror, krisen har fået salget af designmøbler til at falde, kan man godt tro om igen. Det er i hvert fald ikke tilfældet hos den fynske producent af møbler designet af blandt andre Hans J. Wegner og Mogens Koch, Carl Hansen & Søn.

Virksomheden står blandt andet bag Hans J. Wegners populære Y-stol, og på fabrikken i Aarup på Fyn står stribevis af Y-stole linet op i alverdens farver. Der er gang i produktionen, og regnskabet viser, at omsætningen er steget med 17 procent siden sidste regnskabsår. Omsætningsvæksten lå året før på 23 procent, og næste år forventer virksomheden at sælge 20-25 procent mere end i år.

Det er primært stigende efterspørgsel på eksportmarkeder, der giver omsætningen i Carl Hansen & Søn et boost år efter år. Særligt på fjernmarkeder som Japan og Kina har forbrugerne taget godt imod de danske designmøbler, og Carl Hansen & Søn henter 70 procent af deres omsætning på eksport.Administrerende direktør i Carl Hansen & Søn, Knud Erik Hansen, som er tredje generation efter grundlæggeren Carl Hansen, er godt tilfreds med fremgangen.

»Det er fantastisk at konstatere, at efterspørgslen fra attraktive markeder som det amerikanske, kinesiske og japanske stadig er stærkt stigende. Også Norden og England leverer høje vækstrater,« siger Knud Erik Hansen, som tillægger møblernes høje kvalitet stor betydning for væksten.

»På disse markeder er det kendetegnende, at kvaliteten er i højsædet - og her har vi udover en stærk position på det kvalitetsmæssige også en unik historie at brande os på, nemlig at vores produkter er håndlavede i Danmark,« siger direktøren.

Med en fortid som udstationeret handelsmand for ØK har Knud Erik Hansen naturligt blikket rettet ud over de danske grænser. Men i en tid hvor mange vælger at flytte produktionen til lande som Polen og Thailand, er direktøren samtidig ekstremt bevidst om, at Carl Hansen & Søn har en unik historie i møblernes rødder i Danmark - både hvad angår design og produktion. Den historie vil han fortælle til verden. 

»For at understøtte og og styrke brandingen yderligere har vi eksempelvis investeret ressourcer i etableringen af en flagship store i Tokyo, og senere på året åbner vi også i London,« siger Knud Erik Hansen.
Den stigende efterspørgsel på møbler fra Carl Hansen & Søn har skabt behov for udvidelse af produktionen på Fyn. Virksomheden har i 2013 investeret i en erhvervsgrund på 55.000 kvadratmeter i Aarup, hvor den eksisterende fabrik ligger, ligesom de har overtaget Velux' produktionsbygninger i Gelsted. Carl Hansen & Søn startet produktion i Gelsted i august og udvider yderligere til januar.

Desuden opkøbte Carl Hansen & Søn i det forgangne år Snedkeriet Niels Roth Andersen i Rødovre. Niels Roth Andersen har rettighederne til en række designmøbler tegnet af danske arkitekter i 1950'erne og 60'erne, blandt andet Metropolitan-stolen, der er tegnet af Ejnar Larsen og Aksel Bender Madsen.

Købet er i tråd med tidligere opkøb af blandt andet Rud Rasmussen, og Carl Hansen & Søn fortsætter dermed strategien om at ville samle danske designklassikere under ét tag med henblik på at markedsføre og sælge dem i udlandet.

Samlet har investeringerne medført en stigning i investeringer på 56 procent i forhold til sidste år, så Carl Hansen og Søn har investeret for 26,3 millioner kroner.

»Det er en nødvendig investering for virksomheden for at kunne imødegå den øgede efterspørgsel, som vi forventer vil fortsætte i de kommende år,« siger Knud Erik Hansen.

Carl Hansen og Søn opgiver ikke omsætningstal, men resultatet lød i 2013 på 10,2 millioner kroner. Det er på niveau med tidligere år, men investeringerne skal føre til en vækst på bundlinjen på 25-50 procent.