Eksplosion i salg af dyre telefoner

I januar-marts blev der solgt 67 procent flere avancerede mobiltelefoner. Over halvdelen har trykfølsom skærm.

Taiwanesiske HTC har været med til at gøre brugen af avancerede mobiltelefoner populær. HTC fremstiller både telefoner med Windows og Googles Android som styresystem. Foto: Pichi Chuang, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Salget af avancerede mobiltelefoner skyder i vejret, og det er de helt store, der nu får langet endnu flere modeller over disken.

I årets første tre måneder blev der solgt 55,2 millioner avancerede mobiltelefoner på verdensplan. Det er 67 procent flere end de 33,0 millioner, som blev købt i januar-marts 2009, viser nye tal fra analysefirmaet Canalys.

Nokia fik rekordsalg

Finske Nokia, der står bag to af hver fem solgte mobiltelefon i verden, havde et rekordstort salg. Hele 21,4 millioner telefoner kom fra den finske mobilkæmpe, som for et år siden »kun« solgte 13,6 millioner telefoner. Nokia mister dog markedsandel, fordi der sammenlagt bliver solgt så mange flere telefoner på verdensplan.

Til gengæld er det første gang, at over 50 procent af Nokias solgte telefoner er med trykfølsom skærm. Faktisk var 59,1 procent af alle solgte telefoner med trykfølsom skærm.

Som nummer to ligger canadiske RIM, der står bag Blackberry-mærket. RIM solgte 10,6 millioner telefoner i januar-marts mod 7,3 millioner sidste år.

262 procent frem for Sony Ericsson

Apple solgte 8,7 millioner iPhone-telefoner mod 3,8 millioner i samme periode sidste år. Taiwanesiske HTC er gået frem fra 1,3 til 2,8 millioner telefoner, og amerikanske Motorola har fordoblet sit salg fra 1,1 til 2,6 millioner telefoner.

Japansk-svenske Sony Ericsson, som efter flere års nedtur for nylig fremlagde flotte regnskabstal, er gået 292 procent frem på et år, takket være især den første mobiltelefon med Googles styresystem, Android. Flere nye modeller er på vej, også på det danske marked.

Langt flere telefoner end danskere

Netop de avancerede mobiltelefoner er det eneste mobilmarked, som der har været penge i det seneste år. De fleste store producenter har samtidig åbnet onlinebutikker med gratis eller betalte småprogrammer, som kan bruges på telefonen. Flere har også koblet musikbutikker på, nogle som en del af abonnementet, andre som en let måde at købe lovlig musik på.

I Danmark er der nu 134 mobilabonnementer pr. 100 indbyggere - eller i alt 7,4 millioner, da IT- og Telestyrelsen ved nytårstid gjorde det op.