Eksplosion i priser på dyre vine

Superrige velhavere fra Østeuropa, Asien og Latinamerika driver prisen på verdens bedste vine op med en sjældent set fart.

Den hastigt stigende gruppe af meget velhavende russere eller kinesere er nu med til at presse prisen på verdens absolut bedste og mest prestigeprægede årgangsvine i vejret med en eksprefart.

Et særligt indeks, der kaldes »Liv-ex 100«, opfanger prisudviklingen på verdens 100 mest interessante investeringsvine, hvoraf 90 procent kommer fra Bordeaux i Frankrig. Dette indeks er alene i år steget med 42 procent og er nu oppe på noget af det højeste i mange år.

En kasse Château Lafite Rothschild 1996 koster eksempelvis nu næsten 78.000 kroner, hvor prisen for at halvt år siden »kun« var på 31.500 kroner.

Russere og kinesere i top
Det store prisfald på amerikanske dollar har på det seneste ført til en nedgang i salget af dyre franske vine i USA. Men i stedet er efterspørgslen fra Asien, Østeuropa og Latinamerika steget eksplosivt.

Direktør Justin Gibbs fra Liv-ex siger til Financial Times, at både Rusland og Kina er store opkøbere i den absolutte topklasse.

Stephen Williams fra Londons »Antique Wine« siger, at de planlægger at lave regelmæssige vinsmagninger på det nye Ritz-Carlton hotel i Moskva, som åbnede for to uger siden. Hotellet har sit eget vinrum, der hedder Pétrus, og som er opkaldt efter et af Europas mest eksklusive vinslotte, hvorfra man eksempelvis lige nu kan købe en årgang 1961 Chäteau Pétrus Grans Cru for 375.000 kroner – for én flaske.