Eksplosion i politisager fra Finanstilsynet

Aldrig tidligere har Finanstilsynet sendt så mange amneldelser til Bagmandspolitiet. 44 politi-anmeldelser i 2008 var dobbelt så mange som året før.

Foto: Linda Henriksen/Scanpix. Bagmandspolitiets chef Jens Madsen
Læs mere
Fold sammen
Næsten hver eneste uge i 2008 sendte Finanstilsynet mindst en anmeldelse til Bagmandspolitiet. Dobbelt så mange anmeldelser om insiderhandel, kursmanipulation eller brud på børsreglerne røg fra Finanstilsynets skriveborde på Gammel Kongevej til Bagmandspolitiet på Bryggervangen på Østerbro. Dermed er antallet af politisager fra Finanstilsynet på et historisk højt niveau, hvilket Bagmandspolitiet har noteret sig.

»Antallet af anmeldelser fra Finanstilsynet er eksploderet i 2008. Vi er ikke helt klar over årsagen, men det rumsterer selvfølgelig også i vores baghoveder«, siger Bagmandspolitiets chef Jens Madsen.

Han peger på, at flere af sagerne måske også kunne være blevet opdaget tidligere.

»Jeg tror måske til dels, at det skyldes, at Finanstilsynet har fået større fokus på den slags sager, og at både Fondsbørsen og Finanstilsynet har opprioriteret deres markedsovervågning. Formelle overtrædelser af prospekt-regler og lignende har der været hele tiden. Men i en tid med økonomisk nedgang kigger man måske også mere på principperne i god selskabsledelse og den slags«, påpeger han.

Helt konkret sendte Finanstilsynet 44 politianmeldelser til Bagmandspolitiet i 2008 mod 22 anmeldelser året før. Tidligere år har niveauet dog været endnu lavere, og vicekontorchef Mads Mathiassen fra Finanstilsynets Børskontor peger på to grunde til den markante stigning.

»Dels har vi skærpet overvågningen og dels er der sket en stigning i handelsomfanget. Det er blevet nemmere at handle og derfor er det blev nemmere at lave noget ulovligt. Samtidig kan det jo være, at der er nogle som i disse krisetider bliver lidt lettere fristet til at lave noget ulovligt«, vurderer Mads Mathiassen.

»Vi håber ikke, at stigningen fortsætter, da vi er interesseret i ordentlige markedsforhold. Jeg tror dog desværre, at vi også fremover kan vente samme niveau for antallet af politianmeldelser«, tilføjer han.

Sagerne opstår på flere måder. Dels har Finanstilsynet sin egen markedsovervågning og kan tage sager op, mens både børsen og bankerne har en markedsovervågning og en forpligtelse til at anmelde sager. Endelig modtager Finanstilsynet også et stigende antal anmeldelser fra private investorer.

Sagerne om insider-handel og kursmanipulation fylder mest i statistikken. Men også en række sager med manglende indberetning af handler, manglende eller fejlbehæftede prospekter og sager hvor reglerne omkring overtagelsestilbud er overtrådt fylder i de nyeste tal fra Finanstilsynet.

Især en type sager undrer dog Bagmandspolitiet. 2008 bød på en række hårde domme til almindelige mennesker, der prøvede at score hurtige penge på såkaldt straks-handel. Det vil sige sager, hvor man agerer både køber og sælger i et værdipapir og derved pumper kursen kunstigt op. Til trods for, at der har været en række hårde domme med fængselsstraffe for gevinster på et par tusinde kroner, så er der nu endnu flere sager på vej.

»Vi troede egentlig, at de hårde domme havde en præventiv effekt, men alligevel har vi set flere eksempler på det, og Finanstilsynet sidder lige nu med en fire-fem nye sager af den type. Det er jo en nem lille gevinst, hvor man kan score et par hurtige tusindelapper. Det kan selvfølgelig virke så let som at klø sig i nakken, men hvis man skal ind og sidde 30-40 dage er det jo ikke mange penge«, konstaterer Jens Madsen.

Læs interview med Bagmandspolitiets chef Jens Madsen i Berlingske Business søndag.