Eksperter vil udlicitere kødkontrollen

Dyrlægekontrollen på slagterierne kritiseres for at være alt for dyr og gammeldags. Ny rapport foreslår, at kontrollen udliciteres.

Den nye forbrugerminister Carina Christensen (K) har kun siddet i stolen i to uger. Nu kastes hun ud på dybt vand, skriver Dato.

En ekspertgruppe anbefaler i en rapport, at hun som en af sine første embedshandlinger udliciterer den statslige dyrlægekontrol på slagterierne.

Men det er både Forbrugerrådet og dyrlægerne imod. Det såkaldte Leo Larsen-udvalg retter i sin rapport en hård kritik af, at man i mange år har ladet Fødevarestyrelsen stå for kontrollen, mens slagterierne har betalt regningen.

År for år er regningen steget, uden at kontrollen er blevet mere effektiv. Derfor anbefaler ekspertgruppen, at man udliciterer kødkontrollen til nogle underleverandører. Men Den Danske Dyrlægeforening advarer.

»Man bryder princippet om at have en ubrudt linje fra jord til bord ved at lade flere systemer virke sammen. Der er større risiko for, at noget går galt,« siger direktør Lars Holsaae fra Den Danske Dyrlægeforening.

Camilla Udsen fra Forbrugerrådet er også skeptisk.»Der er stor tillid til en offentlig og uafhængig kødkontrol. Det skal man ikke bare ændre,« siger hun.

Derimod er slagterierne glade for, at der endelig er nogen, der lytter til deres argumenter om, at kødkontrollen er unødvendig dyr.

»Der skal ikke herske nogen tvivl om, at vi går ind for kvalitet i kødkontrol. Men det er ikke ensbetydende med, at man skal fortsætte med at gøre tingene på samme måde, som man har gjort det i 150 år. Man kan diskutere, om den nuværende kontrol er rettet mod de reelle problemer. I dag undersøger vi stadig alle grise for trikiner, selv om man ikke har fundet en gris med trikin siden 1930. Og man skærer hul på lymfeknuderne i kæben, selv om det er et meget forurenet område. Det har en negativ effekt på fødevaresikkerheden. Derfor tror jeg, vi kan gøre det bedre og billigere,« siger vicedirektør Erik Bisgaard Madsen hos Danish Meat Association.

Forbrugerminister Carina Christensen (K) vil først tage endelig stilling til rapporten, når den har været i høring. Men umiddelbart har hun svært ved at se det store behov for at ændre kontrollen med slagterier.

»Det har jeg en sund skepsis overfor. Kødkontrollen er et myndighedsansvar. Forbrugerne må ikke være i tvivl om, at sikkerheden er i orden,« siger hun.

Kilde: Børsen