Eksperter tvivler på Fonas nye redningsplan

Fona bliver snart et københavnerfænomen, når 48 af kædens butikker i provinsen lukker. Eksperter tvivler dog på, at elektronikkæden har nogen reel fremtid i en så amputeret form.

Kun otte Fona-butikker kommer til at overleve efter firmaets rekonstruktion. Butikken på Strøget København er en af dem. Arkivfoto: Sara Gangsted Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Først var der 56 Fona-butikker. Det tal blev sidenhen barberet ned til 31, og torsdag formiddag blev der så skrevet endnu et kapitel i det, der kan blive elektronikgiganten Fonas nekrolog. I dag er det blot otte butikker, der står til at klare skærene.

I februar meldte koncernen ellers ud, at man agtede at holde den synkende skyde oven vande ved at lukke 25 butikker og fyre 300 medarbejdere. Det var forhåbningen, at butikslukningerne ville tiltrække potentielle købere, der kunne se muligheder i at videreføre den konkurstruede kæde i en ny og mere strømlinet form.

Nu fortæller advokaterne bag Fonas rekonstruktion imidlertid, at den første redningsplan alligevel ikke var gangbar. Det har simpelthen ikke været muligt at finde en investor, der var villig til at føre de resterende 31 butikker videre. Derfor har elektronikkæden set sig nødsaget til at fyre yderligere 280 medarbejdere og lukke samtlige butikker uden for københavnsområdet – undtaget butikkerne i Aalborg og Hørsholm.

»I en proces som denne lægger man selvfølgelig ambitiøst ud. Det giver ikke mening først at presse harmonikaen helt ind og så prøve at trække den ud igen. Så vi prøvede med det, vi opfattede som realistiske budgetter på baggrund af nogle tilkendegivelser, vi fik, at videreføre kæden med 31 butikker. Og det måtte vi så konstatere, at der ikke var et marked for blandt potentielle købere,« forklarer Ole Borch, der er partner i Bech-Bruun og ansvarlig for rekonstruktionen af Fona.

Dystre fremtidsudsigter

Det betyder, at kun otte ud af de i alt 56 oprindelige Fona-butikker overlever. Og ifølge Ole Borch håber parterne på, at man med den nuværende model er i stand til at finde en ny køber. Det er dog en plan, som flere af de eksperter, Berlingske har talt med, ikke giver meget for.

»Det her er jo en afvikling af Fona som landsdækkende kæde. Tilbage bliver der tilsyneladende nogle få butikker i København, men den tid, hvor Fona var et navn og en landsdækkende kæde, er overstået med den her udmelding,« lyder det fra detailhandelsekspert Bruno Christensen, der har rådgivet branchen i mere end 50 år.

Han mener ikke, at der tegner sig nogen lys fremtid for Fona, selv om det i bedste fald lykkes at få videreført otte af kædens mest driftige butikker. En pointe, der bliver bakket op af Frederik Aakard, partner i Audon og ekspert i virksomhedshandler.

»Man må jo håbe på, at de ikke starter helt forfra, men har identificeret nogle mulige investorer eller partnere, der er villige til at købe et Fona med otte butikker. Det er dog er svært at forestille sig, at en så lille kæde kan tage konkurrencen op med de store aktører,« siger Frederik Aakard.

Ingen stordriftsfordele

Ifølge både Frederik Aakard og Bruno Christensen er spørgsmålet, om det overhovedet er muligt at drive en overlevelsesdygtig kæde på blot otte butikker, når elektronikmarkedet er så konkurrenceudsat, som det er tilfældet.

»Det, vi ved fra andre dele af branchen, er, at når man kommer ned i det butiksantal, så er det rigtigt svært. En decideret kapitalkæde­dannelse med otte butikker inden for et så konkurrencepræget område som det her vil kræve noget helt særligt af den løsning, der kommer,« siger Frederik Aakard og uddyber:

»Det kan godt være, at de resterende butikker hver især har en god performance og en attraktiv beliggenhed, men det er svært at se, hvordan det skal hænge sammen i bagenden af forretningen. Hvordan skal man sikre en god økonomi, infrastruktur, webportaler osv. baseret på otte butikker?« spørger Frederik Aakard.