Eksperter: Spar Nord og Nykredit kan blive bankernes drømmepar

En række eksperter taler om et godt match mellem Spar Nord og Nykredit, som netop har nærmet sig hinanden via et IT-samarbejde. Spar Nord og Nykredit afviser muligheden.

I banksektoren har der længe gået vedvarende rygter om et officielt ægteskab mellem realkreditkæmpen Nykredit og landets sjettestørste bank, den Aalborg-baserede Spar Nord. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et match made in heaven, der oven i købet målt på bankforretningens størrelse overhaler ærkekonkurrenten Jyske Bank. Sådan kan en fusion mellem Spar Nord og Nykredit beskrives.

I banksektoren har der længe gået vedvarende rygter om et officielt ægteskab mellem realkreditkæmpen Nykredit og landets sjettestørste bank, den Aalborg-baserede Spar Nord.

I sidste uge rykkede de to parter så yderligere et skridt tættere på hinanden, da de begge meddelte, at de rykker over på datacentralen BEC, der vil gøre det markant nemmere i praksis at fusionere de to parter.

Berlingske Business har i den forbindelse spurgt flere eksperter om fordelene ved at lægge de to aktører sammen. De er betydelige, lyder det fra bankeksperten Nicholas Rohde fra bankanalysefirmaet Niro Invest:

»Der er nogle umådelig interessante perspektiver, men det vil være lidt en ændring af den strategi, som Nykredit har på banksiden, og det er spørgsmålet, om Spar Nord er klar til at opgive tilværelsen som selvstændig bank. Spar Nords distributionskraft er klart interessant for Nykredit, og mulighederne for billigere funding via Nykredit vil givetvis også være særdeles interessant for Spar Nord.«

Nicholas Rohde peger også på, at det vil styrke Spar Nord i det ændrede konkurrencebillede fra de netop fusionerede Jyske Bank-BRFKredit.

Også Steffen Torvits fra bankanalysefirmaet Bankinfo ser oplagte fordele ved en fusion. Dem deler bankeksperten Lars Krull fra Aalborg Universitet, men han mener dog ikke, at en fusion er lige på trapperne trods den overraskende alliance omkring IT-platformen.

Parterne selv afviser kategorisk en fusion på trods af den stadig tættere relation mellem de to finansielle aktører:

»Jeg kan forsikre dig for, at der finder ingen drøftelser sted. Det er spekulationer. Der er ingen drøftelser mellem Nykredit og Spar Nord overhovedet, og det har der heller ikke været,« siger Torben Fristrup, bestyrelsesformand i Spar Nord.Er Spar Nord også en selvstændig koncern om to år?

»Nu er det jo svært at give garantier, men det vil vi helt sandsynligt være. Både om to år og om ti år. Det er jeg ret sikker på. Vi er jo også et børsnoteret selskab, så skulle der foregå sådan nogle ting, så har vi en forpligtelse til at meddele det til Fondsbørsen.«

Også i Nykredit afviser kommunikationsdirektør Trine Ahrenkiel, at IT-samarbejdet er forstadiet til en fusion:

»Der er ikke tale om en fusion. Vi rykker jo tættere sammen og øger samarbejdet i BEC. Det ligger fuldstændig i forlængelse af vores strategi om at styrke vores egen udvikling og videreudvikle det stærke samarbejde i Totalkredit-samarbejdet. Det er rigtig vigtigt.«