Eksperter skal finkæmme kommende EU-krav til dit boliglån

En international komité kommer snart med anbefalinger til regler, der kan få stor betydning for boliglån.

Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen nedsætter en ekspertgruppe, der skal se på, hvordan en række anbefalinger påvirker danske realkreditselskaber og bankernes behov for yderligere polstring.

Det kan få stor betydning for boligejeres lån.

Anbefalingerne stammer fra den internationale Basel-Komité, der arbejder på de nye retningslinjer på området.

- I Danmark har vi en god realkreditmodel, der giver mulighed for relativt billige boliglån til husejerne, og den ønsker jeg at holde fast i, siger erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).

Når Basel-Komitéen offentliggør sine anbefalinger igangsættes en EU-proces med at omsætte anbefalingerne til konkret lovgivning.

Anbefalingerne ventes at få væsentlige konsekvenser for, hvor meget institutterne skal have på kistebunden til dårligere tider.

Det kaldes også kapitalkrav, og anbefalingerne ser særligt på institutter med lav risiko som de danske realkreditinstitutter.

- Det er væsentligt, at vi hurtigst muligt fra ekspertgruppen får en grundig vurdering af, hvilke konsekvenser Basel-anbefalingerne kan få for de danske realkreditinstitutter og banker.

- Det giver os også det bedst mulige udgangspunkt for at varetage danske interesser ved de kommende forhandlinger i EU, siger Brian Mikkelsen.

Formanden for regeringens ekspertgruppe bliver Kristian Vie Madsen, der er vicedirektør Finanstilsynet, som fører tilsyn med finansielle virksomheder.